Podcast Lifestyl4Health

30 november 2020

NVAB-bestuurslid en bedrijfsarts Ernst Jurgens sprak samen met huisarts, senior-onderzoekers Henk Schers in de eerste Lifestyle4Health podcast over het belang van aandacht voor leefstijl op het werk én de samenwerking daarbij tussen huisarts en bedrijfsarts. Hoe groot is het probleem en welke ontwikkelingen zien zij in hun wachtkamers als het gaat om leefstijlgerelateerde chronische aandoeningen? Wat ervaren zij op dit moment van leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving en waar liggen wat hun betreft de kansen en welke obstakels moeten worden overkomen?

De helft van je wakkere tijd breng je door op je werk. Dat maakt werk een belangrijke plek om hiermee aan de slag te gaan. Ook omdat ervaringen en omstandigheden op het werk mee kunnen spelen. Ernst Jurgens: "Het heeft te maken met gewoonten, maar ook met werkfactoren die een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld diabetes of het verergeren van bestaande diabetes. Denk aan werkstress, nachtarbeid, geweld of pesten op het werk. Die hebben niet alleen invloed op de werkende zelf, maar hij of zij neemt het ook mee naar huis. En daarmee kom je weer op het terrein van de huisarts, wat betekent dat als je de signalen van de bedrijfsarts en de huisarts samenvoegt, je sowieso een completer beeld hebt. Dan kun je samen een plan maken om de werkende actief te helpen om de zaken aan te pakken."

Luister de podcast

Wat is Lifestyle4health?

Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde is een initiatief van TNO en LUMC. Vanaf het begin is het streven om eigen regie op gezondheid en leefstijlinterventies tot een van de centrale bouwstenen van de gezondheidszorg van morgen te maken. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde is een open, nationaal platform. Iedereen die wil en kan bijdragen aan het realiseren van de missie kan aansluiten.

Zie ook