Planetary health is geen idealisme: het is concreet, urgent en noodzakelijk (Medisch Contact)

04 maart 2022

Bij het NVAB-inloopspreekuur van 14 februari jl. maakten we kennis met bedrijfsarts Jorien Bonnema. Zij vertelde er dat ze tijdens haar carriere als oncologisch chirurg in het Verenigd Koninkrijk merkte dat ze als arts op een andere manier impact wilde maken. Ze volgde na haar terugkeer in Nederland de opleiding tot de bedrijfsarts, een vak met meer ruimte om naar bredere verbanden en oorzaken van ziekte te kijken. Ze kwam door haar interesse in global health en de klimaatcrisis op het spoor van planetary health en wil daar graag, met collega-bedrijfsartsen, meer aandacht aan besteden, in de opleiding en de praktijk.

In het Federatienieuws van Medisch Contact van 3 maart vertelt ze over het hoe en waarom.

Jorien Bonnema, bedrijfsarts‘Ik maak mij echt zorgen over wat er in de wereld gaande is. Economische activiteit en consumptie blijven toenemen, we gebruiken steeds meer energie, water en land. Er is gigantische uitstoot, ontbossing, vervuiling en de biodiversiteit neemt in een schrikbarend tempo af. Ook in ons land zien we de effecten. Met grote gevolgen voor gezondheid, denk maar aan hittegolven, de overstromingen van vorig jaar en het ontstaan van nieuwe infectieziekten. We bereiken nu de grenzen van wat de planeet aankan. Dat raakt mij diep.’

Lees het volledige interview met Jorien Bonnema op www.medischcontact.nl

Ook het klimaat naar de spreekkamer brengen?

Herken je wat Jorien zegt? En zou je ook willen nadenken hoe je hier als bedrijfsarts meer impact kunt maken? Wellicht kun je dan eens met Jorien en mogelijk andere collega's van gedachten wisselen. Stuur dan een mail naar NVAB Communicatie, dan geven we je gegevens door aan Jorien.