Overgang en werk - De Publieke Tribune

05 december 2022

Zondag 4 december stond tv-programma De Publieke Tribune van Human in het teken van overgang en werk. Vanuit Den Haag gaat presentator Coen Verbraak, samen met vrouwen die weten hoe het is om in de overgang te zitten, in gesprek met topambtenaar Loes Mulder, secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bedrijfsarts Sophia Franklin luistert en denkt kritisch mee. Sophia werkte mee aan het standpunt Overgang en werk dat in 2021 is opgesteld namens de NVAB en de Dutch Menopause Society (DMS).

Scholing nodig

Sophia Franklin, bedrijfsarts, bij De Publieke TribuneDuidelijk wordt dat mensen er eigenlijk maar weinig van weten, ook zorgverleners en vrouwen zelf. Bovendien is het in het dagelijks leven een ongemakkelijk onderwerp om over te praten. Terwijl alle vrouwen er vroeger of later mee te maken krijgen. Sophia Franklin pleit dan ook voor scholing. Aan zorgprofessionals, omdat het nog niet de norm is om seksespecifiek naar klachten te kijken. Maar zeker ook aan managers, zij moeten snappen wat de overgang is. Nu krijgen vrouwen vaak te horen dat het burn-out is, maar dat is geen diagnose en zegt nog niets over de oorzaak. Franklin: "Als ik een vrouw met klachten als slecht slapen, vermoeidheid en gebrek aan concentratie op mijn spreekuur krijg, kijk ik eerst naar haar geboortedatum."

Loes Mulder, secretaris-generaal van SZW, brak het taboe rond de overgang open op haar werkplek, juist omdat ze bij zichzelf merkte dat ze het onderwerp zelf ook liever uit de weg ging: “Als ik mails met de titel 'de overgang' kreeg, ging ik ze gauw deleten. Toen merkte ik dat er zelf nog niet mee geassocieerd wilde worden. Toen ik me dat realiseerde, dacht ik 'ik moet er dus juist iets mee, want het is een taboe en dat is gewoon niet ok.' "

Bekijk de uitzending of lees meer via human.nl

Zie ook