Koud, bleek of blauw? Krachtige bovenhandse beweging? Ook de bedrijfsarts is alert

18 februari 2016

Het proefschrift ‘Spike the PCHA. Overuse injury of the Posterior Circumflex Humeral Artery in elite volleyball’ van AMC arts-onderzoeker Daan van de Pol laat zien dat niet alleen topvolleyballers of andere bovenhandse sporters risico lopen zoals honkbalpitchers of tennissers maar ook ‘gewone werknemers’ zoals monteurs. Op 1 april 2016 promoveert Daan van de Pol. 

Tussen 2008 en 2010, presenteerden zes mannelijke topvolleyballers zich in het AMC met zuurstoftekort in de vingers van de slaghand als gevolg van kleine bloedpropjes in de slagaderen van deze vingers. Deze trombo-embolieën waren ontstaan in een slagader in de dominante schouder, de Arteria Circumflexa Humeri Posterior. Na operatieve afbinding van het bloedvat en drie tot vier maanden revalideren keerden de volleyballers terug op hun oorspronkelijke niveau. De aandoening is als mogelijke nieuwe beroepsziekte gemeld bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

De aandoening is door een ervaren vaatlaborant eenvoudig en snel te diagnosticeren met een nieuw echo-protocol. Op basis van deze resultaten en symptomen is een risicoprofiel inclusief beleid beschikbaar. 

Lees verder