Getroffen door kanker en toch aan het werk (NRC)

2 juli 2019

Op maandag 1 juli verscheen in het NRC Handelsblad een uitgebreid artikel over kanker en werk, mede naar aanleiding van het eerdere onderzoek onder de achterban van de NFK. Meer over dit onderwerp vindt u op de themapagina 'Werken met of na kanker'.

NVAB-voorzitter Gertjan Beens werd door het NRC benaderd voor een reactie. Hij geeft aan: "Een bedrijfsarts is een generalist die, net als een huisarts, breed is opgeleid zonder specialistische ziektekennis.” Van de ruim 1.800 bedrijfsartsen in Nederland zijn er 26 gespecialiseerd in oncologie. In vergelijking met 45.000 werkenden per jaar die kanker krijgen. Afgelopen maand riep de beroepsorganisatie de achterban en andere betrokkenen op om passend advies over werken met of na kanker tot vast onderdeel te maken van de kankerbehandeling van werkenden.

Beens zou graag meer ‘baco’s’ hebben, een afkorting die staat voor de bedrijfsarts consulent oncologie. „Net zoals we meer bedrijfsartsen zouden willen die gespecialiseerd zijn in andere ziekten, zoals diabetes, depressie en problemen die ontstaan bij het houdings- en bewegingsapparaat.”

Volgens Beens is het lastig die specialismen uit te bouwen, omdat de financiering van de opleiding tot bedrijfsarts wordt overgelaten aan de private markt. En door onder meer de crisis zijn jarenlang te weinig bedrijfsartsen opgeleid. „De baco’s die nu rondlopen, hebben hun scholing vaak zelf betaald. Overheidsfinanciering is er simpelweg niet.”

Lees het volledige artikel op www.nrc.nl

Bekijk ook de themapagina werken met of na kanker - de bedrijfsarts maakt het verschil!