Hoe ziet het werk van de arts eruit in 2040? (KNMG)

25 november 2021

KNMG - De samenleving en zorg veranderen snel. Door medische, technologische en demografische ontwikkelingen ziet de gezondheidszorg er in 2040 heel anders uit dan nu. Daarmee verandert ook het werk van de arts. Ons klaarmaken voor die verandering begint vandaag, want de dokter van 2040 zit binnenkort in de collegezaal van de geneeskundeopleiding.

Daarom stelde de KNMG een visie op: ‘De rollen van de arts in 2040’; een document waarin een vertegenwoordiging artsen, partners, stakeholders en organisaties buiten de zorg aan de hand van trends en ontwikkelingen vooruit kijkt. De komende jaren wil de KNMG samen met partners, overheid en opleiders aan de slag om het vak van arts toekomstbestendig te maken en te houden.

De rollen van de arts in 2040 - KNMG

Je leest onder meer over vijf dominante trends en ontwikkelingen in de zorg:

  1. Ondersteuning door nieuwe (informatie) technologieën. Denk aan big data, robotica, eHealth, artificiële intelligentie en gentechnologie.
  2. Meer nadruk op het functioneren en participeren van mensen in hun omgeving, lichamelijk, psychisch en sociaal. Met focus op gezondheid en gedrag in plaats van ziekte en zorg.
  3. Een populatiegerichte aanpak. Een aanpak gericht op het verbeteren van de gezondheid van de populatie en de kwaliteit van de zorg en het beheersen van kosten.
  4. Samen beslissen als normDe arts is naast behandelaar ook coach van de patiënt. Patiënt en hulp- en zorgverlener beslissen samen welke zorg het beste past.
  5. Planning van de zorg vindt plaats rondom de patiënt, fysiek en virtueel (netwerkzorg). De belangen van de patiënt en mantelzorger staan daarbij centraal.

Lees meer en bekijk ‘De rollen van de Arts in 2040’ op www.knmg.nl