‘Het CIP helpt bij het samen beslissen met de medisch specialist en werkgever’ (patientenfederatie)

15 november 2021

Onlangs publiceerde de Patiëntenfederatie Nederland een interview met Marlo van den Kieboom, bedrijfsarts en projectleider NVAB. Hieronder lees je een deel van het interview en verwijzingen naar het volledige verhaal en het Centraal Informatiepunt Chronisch ziek en Werk (CIP).

Marlo van den Kieboom: "Een werknemer met een langdurige of chronische ziekte komt bij een medisch specialist, de bedrijfsarts én hij heeft gesprekken met zijn werkgever. Het is dan belangrijk dat die werknemer tools heeft om zijn eigen regie te kunnen pakken en samen te kunnen beslissen. Er zijn namelijk besluiten in behandelingen die best veel effect kunnen hebben op iemands werk, toekomst en participatie. Wij willen de beschikbaarheid van kennis voor de patiënt daarom zo groot mogelijk maken."

Bedrijfsarts Marlo van den Kieboom"Op onze website van de NVAB staan veel richtlijnen over chronisch ziek en werk. Er zijn links naar de website van de Patiëntenfederatie en Thuisarts.nl. En via onze themapagina Kanker en Werk verwijzen we naar websites van organisaties die betrouwbare informatie geven over wat je kunt als je langdurig ziek bent. Ook vind je tips over hoe je dat met je werkgever zou kunnen bespreken. Bij het Centraal Informatiepunt Chronisch ziek en Werk komt alle informatie bij elkaar. Deze informatie helpt mensen om samen te beslissen met de medisch specialist en werkgever."

Bespreekbaar maken

Van den Kieboom: "Laatst sprak ik een cliënt. Zij heeft een tijdelijk contract bij haar werkgever en had last van haar pols. Ze moest geopereerd worden maar was bang dat ze haar baan kwijt zou raken als ze er een tijdje uit zou zijn. Ze vroeg aan de chirurg of er andere behandelingen mogelijk waren. Hij stelde een spalk voor. Daar werkt ze nu mee en dat gaat goed. Had zij haar werk niet zelf ter sprake gebracht, dan was de chirurg misschien niet met alternatieven gekomen. Voor de medisch specialist is het belangrijk om te weten wat belangrijk is voor jouw leven en jouw werk. Maak dat dus bespreekbaar!"

Lees het hele interview op www.patientenfederatie.nl

Meer lezen