Gezamenlijke belangen van de sociale geneeskunde

15 oktober 2020

Al geruime tijd zetten de besturen van KAMG, NVAB en NVVG zich in voor de gezamenlijke belangen van de sociale geneeskunde het over het voetlicht brengen van dat belang. De huidige coronapandemie illustreert de noodzaak daarvan. Om deze pandemie het hoofd te bieden is een goed georganiseerde sociale geneeskunde, in nauwe afstemming met de curatieve collega’s cruciaal.

We merken dat we meer gewicht in de schaal leggen als we als eenheid naar buiten treden. En, binnen de KNMG wordt het belang van één sterke sociale geneeskunde in het veld onderstreept. Daarom zijn we een traject gestart om te onderzoeken hoe we de gewenste gezamenlijkheid kunnen organiseren.

Mogelijkheden verkennen

De besturen van de KAMG, NVAB en NVVG realiseren zich dat de grote verschillen tussen een bestaande koepel (KAMG) en twee wetenschappelijke verenigingen (NVAB en NVVG) gevolgen hebben voor de uiteindelijke vorm van die eenheid. Daarom stellen de besturen, met hulp van de KNMG, een taskforce in om te adviseren over de mogelijke organisatievormen. Ook zal deze taskforce adviseren over het traject waarin de samenwerkingsvorm gerealiseerd kan worden.

Taskforce adviseert

De voorzitter van de taskforce staat in dienst van het proces en heeft een verbindende rol. We zijn daarom blij dat Prof. Koos van der Velden, hoogleraar sociale geneeskunde te Nijmegen, bereid is gevonden dit voorzitterschap op zich te nemen. De taskforce bestaat uit Lode Wigersma, KAMG, Jurriaan Penders, NVAB en Jim Faas, NVVG. Christiaan Keijzer zet namens de KNMG als adviseur zijn expertise in om een adequaat advies aan de drie besturen uit te brengen.

Vanzelfsprekend ligt het mandaat voor de nieuwe organisatievorm bij de leden van de verenigingen. De adviezen van de taskforce leggen we aan jullie voor. We houden jullie de komende periode op de hoogte van de vorderingen. Adviezen worden begin 2022 verwacht.