Gertjan Beens: "De bedrijfsarts kan alcohoproblematiek op de agenda krijgen"

25 januari 2022

Bedrijfsartsen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het beschermen van werkenden tegen overmatig alcoholgebruik. Door alcoholproblematiek vroeg te signaleren en zo grotere gevolgen te voorkomen. Of, wanneer er al sprake is van een verslaving, door ondersteuning te bieden. Het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek sprak met NVAB-voorzitter Gertjan Beens over zijn ervaring en visie op alcohol en werk.

 “Ik denk dat de bedrijfsarts in de werkrelatie bij uitstek degene is die het onderwerp alcoholproblematiek op de agenda kan krijgen.” - Gertjan Beens, bedrijfsarts

Volgens Gertjan Beens worden alcoholproblemen in relatie tot werk én gezondheid vaak onderschat. De impact op beiden kan groot zijn. De NVAB is partner in het samenwerkingsverband om bedrijfsartsen te helpen bij het sginaleren en bespreekbaar maken van alcoholproblematiek bij werkenden.

Vaak komt alcoholproblematiek naar voren bij verzuim of arbeidsongeschiktheid, maar soms wordt de bedrijfsarts vertrouwelijk gevraagd 'hoe moeten we hiermee omgaan?'. Beens: "Dat is een uitnodiging om niet alleen op het incident te reageren, maar ook om te praten over: hoe is in deze organisatie nagedacht over het beleid?"

Bekijk het gesprek met Gertjan in de video (vimeo.com)

Gertjan Beens, voorzitter NVAB en bedrijfsarts

SVA - Gertjan Beens Bedrijfsarts - Trimbos-instituut op Vimeo.

Zie ook