Energiebronnen noodzakelijk voor omgaan met werkdruk

13 maart 2023

Het ziekteverzuim stijgt voor het zevende jaar op rij. Afgelopen vrijdag was er in de landelijke media uitgebreid aandacht voor deze cijfers na de publicatie van kwartaalcijfers 2022 door het CBS. Ook de NVAB liet hierbij van zich horen. NVAB-voorzitter Boyd Thijssens bevestigde bij RTL Z Nieuws dat griep en groeidende werkdruk bijdragen aan deze cijfers: "Je ziet nu de nasleep van de griepepidemie. En tegelijkertijd komt COVID ook nog steeds voor. Dat levert een heleboel korte ziekmeldingen op, de meeste mensen zijn dan niet heel lang uit de running. Maar als je je de situatie inbeeldt van mensen in een krap team waar de belasting al heel groot was en nu ook nog een voor een even uitvallen, dan kun je je voorstellen dat die druk nog groter wordt. De druk op de mensen is al heel lang hoog en wordt maar niet minder."

Organiseer regelmogelijkheden

Bedrijfsarts Gertjan Beens reageerde ook vrijdag 10 maart in NPO Radio 1 Spraakmakers: "We werken kneiterhard in Nederland. Werdruk is een algemene factor die het verzuim verhoogt. Maar mensen vallen niet alleen om door werkdruk, het gaat eigenlijk om een balans. Men is beter opgewassen tegen die werkdruk als er zogenaamde energiebronnen zijn. Daar kan een werkgever absoluut aan bijdragen. Ik doel dan specifiek op het geven van goede sociale steun en aandacht voor de mensen, het organiseren van regelmogelijkheden: wat is belangrijk voor deze mensen? Bijvoorbeeld wanneer je welke taak kan doen, waar je die taak kunt doen. Het hebben van regelmogelijkheden blijkt te bufferen voor de gevolgen van werkdruk."

Denk aan de balans werk-privé

Veel ontwikkelingen kwamen de afgelopen jaren in een stroomversnelling, van thuiswerken en mantelzorg tot de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Die ontwikkelingen hebben ook invloed op de werk-privébalans. Onlangs is de richtlijn Werk-privébalans herzien.

Ga nu naar de richtlijnpagina voor de richtlijn en achtergronden

Beluister de uitzendingen via

RTL Z Nieuws met Boyd Thijssens (vanaf 8 minuten)

NPO Radio 1 Spraakmakers met Gertjan Beens (vanaf 23 minuten)