Eén op de zes werkenden in Nederland drinkt riskant - trimbos.nl

23 oktober 2023

Bijna 17% van de werkende bevolking in Nederland drinkt riskant. Dat betekent dat zij zo veel of zo vaak drinken dat zij daardoor problemen ervaren. Zij kunnen bijvoorbeeld verplichtingen niet nakomen, hebben spijt van het drinken of krijgen het advies om minder te drinken. Dit blijkt uit onderzoek onder werkende Nederlanders van 18-67 jaar, waarvan het Trimbos instituut onlangs de cijfers publiceerde.

2,9 miljoen verzuimdagen per jaar door alcoholgebruik

Werkenden in Nederland verzuimen samen bijna 2,9 miljoen dagen per jaar door alcoholgebruik. Iemand die door alcoholgebruik verzuimt is gemiddeld drie dagen per jaar afwezig. Dit blijkt uit gegevens over werkende Nederlanders van 18-67 uit de aanvullende module middelen van de Leefstijlmonitor (Trimbos-instituut ism RIVM en CBS).

Download de infographic Alcohol, drugs, medicijnen (ADM) en werk voor meer informatie over alcohol- en drugsgebruik onder werkenden 

Werkgevers kunnen het verschil maken

De werkgever kan een belangrijke rol spelen bij preventie en vroegtijdig herkennen van alcohol- en drugsproblematiek. Bijvoorbeeld door het opstellen van een Alcohol-, Drugs-, en Medicijnbeleid (ADM-beleid), het trainen en voorlichten van leidinggevenden en medewerkers.

Lees het originele bericht op trimbos.nl

Weet wat je moet doen

Snel weten wat je te doen staat als je alcoholproblematiek vermoedt of je de organisatie goed wil adviseren bij het ontwikkelen van ADM-beleid? Volg dan de trainingen die de NVAB-werkgroep werkgevers/werknemers met het Trimbos instituut ontwikkelde: 

 

ADM-toolbox

In de ADM-toolbox op herkenalcoholproblematiek.nl vind je veel informatie en hulpmiddelen voor bedrijfsartsen en werkgevers, zoals een format Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid
en de werkwijzer signaleren alcoholproblematiek voor werknemer, werkgever en bedrijfsarts.

Naar de ADM-toolbox

Zie ook

NVAB-themapagina Vroegsignalering Alcoholproblematiek