De zorg zucht onder werkdruk. Zó houd je grip op de stress. - Medisch Contact

07 april 2023

We lopen in de zorg vast op het kwetsbaarste punt: de zorgprofessional zelf.’ Met deze woorden sprak KNMG-voorzitter René Héman in een recente column zijn zorgen uit over oplopende druk op artsen. De kwaliteit die dokters kunnen bieden houdt direct verband met hun eigen gezondheid, merkt hij op. Een kwart van de jonge artsen kampt met burn-outklachten en een groeiende groep dokters valt om of verlaat het vak. Hoog tijd dus om samen de oorzaken aan te pakken: ‘Ga het gesprek aan over signalen van werkstress en burn-out. Heb oog voor jezelf én voor elkaar.’

Zorgen voor, ten koste van jezelf

Een belangrijke oproep, zeggen arbeids- & organisatiedeskundige Marita van Polen en bedrijfsartsen Lisa van de Ven, Arjan van Kesteren en Jaap Dogger. Zij zien artsen nogal eens in de valkuil vallen waar ook Héman op wijst. ‘Zorgverleners willen graag goed voor een ander zorgen, maar dat kan ten koste gaan van henzelf’, zegt Van Polen. ‘Wie zorg verleent, zit doorgaans niet graag in de ontvangende rol’, vult Van de Ven aan. ‘Dat maakt het moeilijk om er met anderen over te praten.’ Toekomstverkenningen in het kader van Arts2040 wijzen uit dat de zorgvraag de komende decennia alleen maar groter en complexer wordt. Dus hoe doe je dat, in gesprek gaan over stresssignalen? Waar moet je alert op zijn en hoe houd je grip op werkstress?

Cruciale stressfactoren bij hoge werkdruk

Lees het volledige artikel op medischcontact.nl

Medisch Contact - Federatienieuws

Dit artikel is een samenwerking tussen de NVAB en de KNMG in het kader van arts 2040. Wekelijks publiceert Medisch Contact een inhoudelijk artikel van een KNMG Federatiepartner. Van de NVAB verschenen in deze reeks eerder al: