De helft van de zwangere werkenden doet werk dat niet veilig is

10 november 2022

Monique van Beukering, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak en NVAB-lidDit is een van de conclusies uit het promotieonderzoek van bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak en NVAB-lid Monique van Beukering. Op dinsdag 6 december promoveert Van Beukering op het onderwerp: ‘Healthy work in pregnancy’. De promotie is een samenwerking tussen de Afdeling Verloskunde/Gynaecologie, locatie AMC en Afdeling Public and Occupational Health/Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid.

 

Het promotieonderzoek bestaat uit drie delen:

  1. De invloed van lichamelijke belasting en onregelmatige of lange werktijden op vroeggeboorte.
  2. Er zijn richtlijnen, maar volgen we die ook?’
  3. Een app door de onderzoeksgroep ontwikkelde app zodat zwangeren zelf kunnen kijken hoe ze veilig kunnen werken en hoe ze hun werk kunnen aanpassen.
     

Een van de conclusies uit het onderzoek is dat de helft van alle zwangere werkenden arbeid verricht die niet altijd veilig is. ’40 procent voorafgaand aan het 20-weken-moment, 60 procent daarna,’ verduidelijkt Van Beukering. ‘Het is van tevoren moeilijk te voorspellen wie er risico loopt. Wat ik wel weet, is dat de richtlijnen gewoon niet worden opgevolgd.’ En ook: relatief kleine aanpassingen kunnen dat al verbeteren, vertelde Van Beukering eerder aan TBV-online.nl: “Soms kan het al met iets minder stress, iets eerder naar huis, of wat minder lang staan.’ Als vrouwen eerder al een kindje hebben gekregen en dat bijvoorbeeld te vroeg geboren is of op een andere manier risico liep, dan is er maatwerk nodig. ‘Als ze dit gesprek hebben gehad, voelen ze zich veel zekerder in hun werk. Dit kan ik wel doen, dit niet.’”

Lees het volledige interview met Monique op tbv-online.nl