Daniëlle Volker wint NVAB Burgerpenning 2017

09 juni 2017

Ziekteverzuim door psychische klachten is in ons land en daarmee ook voor de bedrijfsarts een  omvangrijk en weerbarstig probleem. De Commissie Burgerpenning selecteerde zes proefschriften waarvan er drie betrekking hadden op verzuim door psychische klachten.  De Commissie koos voor het proefschrift van Daniëlle Volker omdat het een innovatieve wijze van begeleiden toont inclusief een zorgvuldige evaluatie voor zowel het proces als de (kosten)effectiviteit. Ook wordt een nieuwe mogelijkheid van succesvolle arbocuratieve samenwerking geïntroduceerd. 

Volker onderzocht het effect van een door haarzelf ontwikkelde e-Health module, gericht op terugkeer naar werk van verzuimende werknemers met psychische klachten. 

De e-Health module embedded in Collaborative Occupational health care (ECO) bestaat uit twee delen:

  1. Een internetcursus Return@Work, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en problem solving treatment.
  2. Een beslisondersteuning via e-mail voor de bedrijfsarts. Daarnaast heeft de bedrijfsarts de mogelijkheid om een psychiater te consulteren.

Haar onderzoek toont aan dat verzuimende werknemers met psychische klachten dankzij deze webmodule hun werk sneller hervatten dan werknemers die een standaard verzuimbegeleiding ontvangen. Verder hebben ze na negen maanden minder psychische klachten. De werknemer heeft baat bij de ECO-interventie in de vorm van verbeterde kwaliteit van leven door een eerdere terugkeer naar het werk.Werkgevers verdienen de kosten van de ECO-interventie binnen een jaar terug. 

De NVAB feliciteert Danielle Volker van harte met het winnen van de Burgerpenning 2017 voor haar proefschrift “Return to work in employees with common mental disorders: A blended ehealth intervention trial"