ChatGPT: handig, maar waakzaamheid is nodig

31 augustus 2023

De ontwikkelingen in artificial intelligence (AI) gaan razendsnel. Zo snel dat zelfs ontwikkelaars en wetenschappers eerder dit jaar opriepen tot een pauze (1). Maar dan nog zijn tools als ChatGPT voor iedereen die dat wil, toegankelijk. Dat kan heel behulpzaam zijn, ook voor de bedrijfsarts. Bij de NVAB beginnen we met het verkennen van de mogelijkheden van AI voor literatuuronderzoek bij richtlijnontwikkeling. Het is wel belangrijk goed te weten wat je aan AI kunt vragen en de antwoorden te controleren vanuit jouw eigen deskundigheid.

Arbo-online publiceerde deze zomer een uitgebreid artikel over ChatGPT voor de arboprofessional. In één zin: het kan heel handig zijn om op gang te komen, maar je moet wel in staat zijn om het antwoord dat ChatGPT voor je samenstelt, op waarde te schatten. “ChatGPT is een fantastische hulp bij het ontsluiten van kennis”, vertelt bedrijfskundige en expert in robotica Ruud van der Burg in het artikel, “Je beschikt er in feite mee over alle kennis van de wereld. Dat kan helpen bij het schrijven van stukken en bij de beoordeling van risico’s.

ChatGPT verzint antwoorden

Alertheid is wel geboden, waarschuwt Van der Burg op arbo-online. “ChatGPT verzint er ook gewoon een heleboel onzin bij. Het genereert antwoorden. Je moet zelf kunnen toetsen of een antwoord hout snijdt. Want als je even volhoudt, is voor de chatbot een plus een drie. Je moet informatie wel zelf op waarde kunnen beoordelen.” 

Lees in het artikel op arbo-online.nl wat je nog meer moet weten over ChatGPT

Meer leren? Volg op 9 november het KNMG-webinar Dilemma’s voor de digitale dokter - deel I: De veranderende rol van de arts door AI

Zie ook