Bedrijfsartsen ontvangen dreigmails van nepjurist

22 april 2015

De afgelopen tijd kreeg de NVAB een aantal meldingen van bedrijfsartsen over de werkwijze van het Arbeidsjuridisch Buro (AJB). Uit nader onderzoek door bedrijfsarts Frank van den Burg, de Volkskrant en de NVAB blijkt dat de jurist van het bureau niet bestaat.

De Volkskrant publiceerde vandaag een artikel hierover. Het AJB stuurt namens cliënten felle mails aan bedrijfsartsen waarin gedreigd wordt met een klacht bij de tuchtrechter. Het gaat om cliënten die te maken hebben met symptomen die kunnen passen bij overspanning of burnout. Het bureau profileert zich met tendentieuze websites als foutebedrijfsartsen.com en goedebedrijfsartsen.com.

De NVAB adviseert bedrijfsartsen om de handelwijze te volgen die gebruikelijk is bij klachten, namelijk om eerst met de werknemer zelf te bespreken wat er precies speelt. Er zijn al situaties bekend waarin de werknemer niet wist dat het AJB een brief of mail verstuurd had en het niet eens was met de inhoud en toon van de brief of mail. Verstrek verder geen medische informatie aan het AJB, want de gegevens worden niet volgens de privacy-wetgeving behandeld.

De NVAB beraadt zich op nadere stappen tegen het bureau.

Lees verder