Bedrijfsartsen kunnen veel meer dan alleen verzuimbegeleiding - arbo-online.nl

17 november 2022

“Per jaar gaan er bijna vierduizend mensen dood door de gevolgen van hun werk. Dat kunnen we met ons allen in dit welvarende land niet oké vinden. De NVAB heeft niet voor niets als missie dat niemand ziek mag worden door werk. Die missie geeft aan dat het belang van ziektepreventie op nummer 1 staat.” NVAB-voorzitter Boyd Thijssens vertelt arbo-online.nl dat bedrijfsartsen veel meer kunnen dan verzuimbegeleiders én dat de animo voor het vak groeit. Thijssens: “Mensen wisten amper nog dat het vak bestond. Tegenwoordig is er weer meer interesse voor een coschap of een dag meelopen met een bedrijfsarts. De animo voor het vak groeit.”

Bedrijfsarts in opleiding Bart van Leeuwen snapt waarom: “De bedrijfsarts heeft een breed vakgebied met veel cliëntcontacten. Daarin kun je echt iets betekenen voor mensen, omdat werk belangrijk voor ze is.” Thijssens: “Je hebt als bedrijfsarts een unieke positie in een speelveld met allerlei belanghebbenden. Je kunt echt iets doen voor de gezondheid van mensen op een plek waar geen andere zorgverlener komt.”

Verzuimbegeleiding én preventie

Goede verzuimbegeleiding blijft naast preventie natuurlijk ook belangrijk. Zeker nu het verzuimpercentage hoog is. In het eerste kwartaal van 2022 zelfs 6,3%, het hoogste ooit gemeten door het Centraal Bureau voor Statistiek. In het tweede kwartaal daalde dit tot 5,4%, maar dat is nog steeds hoog. Van Leeuwen vermoedt een aantal oorzaken voor het hoge verzuim. “Er vallen nog veel mensen uit door COVID en Long-COVID. Naast direct COVIDgerelateerd verzuim is er indirect verzuim doordat mensen overbelast raken. Door mantelzorg en onzekerheid over werkzekerheid.

In de praktijk van de bedrijfsarts ligt de nadruk echter sterk op verzuimbegeleiding, ten opzichte van preventie. Dat is wat opdrachtgevers specifiek inkopen bij arbodiensten. Thijssens vertelt dat bedrijfsartsen juist meer aan ziektepreventie willen doen, maar "de arbodienst moet dat wel faciliteren. En de werkgever als opdrachtgever moet wel die vraag hebben.” Verzuimbegeleiding biedt ook inzicht voor preventie: "Als je tien mensen met rugklachten ziet, kun je elk individu terug naar de werkvloer begeleiden. Maar je kunt je ook afvragen waar de klachten vandaan komen. Die stap wordt nog veel te weinig gezet.”

Lees het volledige artikel op www.arbo-online.nl (na inloggen)