Bedrijfsarts en medische gegevens

06 oktober 2016

Dinsdag 4 oktober 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel over het digitaal inzien van het patiëntendossier.

Minister Schippers heeft in interviews (o.a. bij Radio 1) over het wetsvoorstel gemeld dat bedrijfsartsen geen toegang hebben tot het electronisch patiëntendossier en een sanctie krijgen als ze dat wel doen. De NVAB betreurt het dat uit de berichtgeving het beeld naar voren komt dat bedrijfsartsen niet zorgvuldig met medische informatie omgaan en daarom een bijzondere positie krijgen bij deze wet. De NVAB heeft hierover een brief geschreven aan minister Schippers.

Bedrijfsartsen werken volgens de wet- en regelgeving en vragen alleen met toestemming van de patiënt medische informatie op bij zorgverleners. Op deze manier werken zij zorgvuldig samen met zorgverleners en is de patiënt/werkende betrokken bij de uitwisseling van gegevens.

Een bedrijfsarts maakt het verschil door de gezondheid van mensen op het werk te bewaken en te beschermen; en door de inzetbaarheid tot aan het pensioen te bevorderen. Op maandag 10 oktober start een campagne over de rol en taken van de bedrijfsarts.