‘Laat werknemer met covid zich meteen bij bedrijfsarts melden’ (Medisch Contact)

12 juni 2020

Medisch Contact schrijft een serie over hoe het artsen vergaat op de werkvloer. Deze week was het woord aan bedrijfsarts Wil Duits.

Kort geleden had Duits te maken met een werknemer van de provincie Gelderland – waar Duits voor werkt – die bij een GGD-teststraat covidpositief was getest. Via een telefoontje van een verpleegkundige wist de bedrijfsarts vrij snel van de covidbesmetting. ‘De man had kort ervoor nog contact gehad met enkele collega’s, van wie sommigen ook verkoudheidsklachten hadden. We hebben hen ook laten testen. Gelukkig bleken hun testuitslagen negatief.’

Zo’n kring- of contactonderzoek op de werkvloer zou de bedrijfsarts graag zo snel mogelijk kunnen blijven doen, aldus Duits. Op die manier kan hij ‘een eventuele uitbraak zo snel mogelijk de kop in drukken’, aldus Duits. En die rol hadden hij en zijn vakgenoten eerder ook opgepakt. De NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde) had namelijk het CoronIT-systeem ontwikkeld voor zijn leden, die daarmee een testafspraak bij een GGD-teststraat konden maken voor werknemers met klachten. En in dat systeem werd dan opgenomen wat de uitslag was, zodat GGD én bedrijfsarts tegelijk weet hadden van de uitslag – die ook nog met de huisarts kon worden gedeeld.

Lees het hele artikel op www.medischcontact.nl