‘Je ziet het pas als je het door heb’ - Praktijktest contacteczeem

23 januari 2020

Net voor de kerstperiode was de praktijktest van de richtlijn Contacteczeem. Zestien bedrijfsartsen en AIOS-en namen deel aan deze test.

‘Je ziet het pas als je het door heb’

Al tijdens de voorstelronde vertelden de deelnemers weinig werknemers te zien met contacteczeem. Allen vermoeden wel dat contacteczeem een veel groter probleem is dan wat zij op basis van spreekuren zien. De praktijktest was gericht op het actief opsporen van werknemers met contacteczeem, dus dat sloot prima aan op deze ervaringen uit de praktijk.

PMO en Handenspreekuur: hoe doe je dat

Naast informatie van de trainers Gerda de Groene en Willem Pieter Piebenga over contacteczeem, en de relatie met het werk en de werkomgeving, was er veel ruimte voor gezamenlijk overleg. Een PMO is een belangrijke methode voor het opsporen van contacteczeem. Toch wordt dit nog niet voldoende ingezet. De deelnemers gingen gedreven op zoek naar welke belemmeringen er in de praktijk bestaan om zo’n PMO op te zetten en naar de mogelijke oplossingen.

Een tweede middel is een Handeczeemspreekuur. Ook hiervoor werd in groepen besproken waar je rekening mee moet houden bij de opzet en de uitvoering. Dit leverde een overzicht op van belemmerende en bevorderende factoren.

Uitbreiding richtlijn

Deze inventarisatie leverde relevante praktijkinformatie op voor de richtlijn. Er worden extra aanwijzingen en suggesties opgenomen om de uitvoering van een PMO en Handenspreekuur makkelijker te maken.

De richtlijn is dus aangepast op basis van de praktijktest en zal nog aan diverse referenten worden voorgelegd ter beoordeling. Ook een deel van de NVAB leden (op basis van een aselecte steekproef) zal worden uitgenodigd om de richtlijn kritisch te beoordelen en becommentariëren. Deze commentaarronde zal plaatsvinden in februari. Na verwerking van eventueel commentaar wordt de aangepaste richtlijn gepubliceerd.