Wegwijzer werken met of na kanker

Tools, informatie en goede praktijken: er is online van alles te vinden op het gebied van kanker en werk. We wijzen u graag de weg!

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) monitort het voorkomen en de behandeling van kanker in Nederland. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is hierbij de spil. IKNL registreert hierin gegevens van alle patiënten met kanker in Nederland, analyseert ze en verricht er onderzoek mee.

Het IKNL publiceerde in 2019 een onderzoeksrapport over leven met de gevolgen van kanker. Hierin is ook aandacht voor werk en inkomen.

Target@Work-onco

Het project Target@Work-onco biedt medische centra, medisch specialisten en verpleegkundigen praktische tools die tot doel hebben aandacht voor werk onderdeel te laten zijn van de behandeling en begeleiding. De ondersteuning bestaat uit onder meer teamsessies, een geaccrediteerde e-learning, inzicht in mogelijkheden voor doorverwijzing en informatie voor patiënten over kanker en werk. Het project loopt in 2018 en 2019.

Fit for Work

Fit for Work is een programma van het Centrum Werk Gezondheid en biedt tips en praktische tools gericht op werkgevers, werknemers en zorgprofessionals, zoals checklisten met aandachtspunten voor werk bij chronische aandoeningen. Fit for Work kent ook een actief platform dat zich sterk maakt voor een nationale aanpak gericht op werkbehoud bij een chronische aandoening.

Kenniscentrum Werk en Kanker (GWK)

De Groep Werk & Kanker (GWK) lanceerde het Kenniscentrum Werk & Kanker om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan kennis en begeleiding rondom dit onderwerp. In het kenniscentrum wordt informatie verzameld en gedeeld van en door de wetenschap, beleidsmakers, mensen met kanker, werkgevers en (zorg)professionals.

Kanker.nl

De website kanker.nl is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, NFK en IKNL en in de eerste plaats bedoeld voor patiënten. Het platform combineert betrouwbare medische informatie met een sociaal netwerk. De bibliotheek bevat ook uitvoerige informatie over het vraagstuk van werken met of na kanker.

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten en organisaties (NFK) biedt zeer uitgebreide informatie voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Op de website vindt u onder andere:

NVKA: over de Bedrijfsarts Consulent Oncologie (BACO)

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde geeft op haar website uitleg over de functie van de bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Op de website wordt ook verwezen naar verdere literatuur over het onderwerp.

Kennisbibliotheek Chronisch Werkt (AKC)

De Kennisbibliotheek Chronisch Werkt van het Arbeidsdeskundig Kenniscentrum (AKC) biedt werkgevers, werknemers, zzp’ers en zorgprofessionals wetenschappelijk onderbouwde handvatten om samen het gesprek aan te gaan over werken met een chronisch verminderde belastbaarheid. Voor zorgprofessionals wordt steeds aangegeven hoe sterk de onderbouwing is in de wetenschappelijke literatuur.

Andere bron gevonden?

Of een andere tip? Laat het ons weten via nvab@nvab-online.nl!

We kunnen helaas niet iedere bron plaatsen die met ons wordt gedeeld. Maar we waarderen uw suggestie zeer!

Online toolbox Coronel Instituut (uitsluitend voor werkgevers)

Onderzoekers van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid en de Universiteit Maastricht ontwikkelden een online toolbox voor werkgevers die werknemers met kanker begeleiden. 

NB: Om toegang te krijgen tot de toolbox, vragen de onderzoekers u zich aan te melden voor een onderzoek over uw ervaring met de toolbox.

Meer weten of wilt u zich inschrijven voor het onderzoek? U vindt het op de website van het Coronel Instituut.