Wat brengt Jurriaan Penders de NVAB

Na 3 jaar als enthousiast, betrokken bestuurslid in het NVAB-bestuur word ik op 7 november 2012 voorgedragen als voorzitter van de NVAB. Ik wil graag toelichten waarom ik daar veel zin in heb. Voor wie mij nog helemaal niet kent een paar feiten: ik zit sinds 10 jaar in het vak waarvan de laatste 4 jaar als zelfstandige. Mijn bedrijfsartsenopleiding volgde ik vanuit KLM Health Services.

Ik ben getrouwd met Nynke, werkzaam als hoofdonderzoeker op het gebied van onderzoek van onderwijs bij de huisartsopleiding van het AMC. We wonen in Naarden, hebben samen 2 jonge dochters en vanwege deze meiden werken we allebei 4 dagen.

Met 36 jaar ben ik nog steeds een jonge bedrijfsarts. De populatie bedrijfsartsen vergrijst en ontgroent snel; we hebben nieuwe jonge collega’s nodig om toekomstbestendig te zijn. Ik wil daar graag het voortouw in nemen. We hebben een mooi vak en dat wil ik uitdragen naar collega’s, aankomend collega’s, politiek en maatschappij. Dat betekent aandacht voor de rol van  arts en adviseur zonder de klassieke arbeidsgeneeskundige basis los te laten. Dat betekent ook aansprekend beleid en directe communicatie vanuit de NVAB, gericht op de actuele knelpunten in het huidige krachtenveld. Ook jonge en zelfstandige bedrijfsartsen moeten zich in dat beleid herkennen. In mijn eigen praktijk bij enkele grote organisaties in de zorg en zakelijke dienstverlening probeer ik de meerwaarde van ons vak zichtbaar te maken. Maar ook de bedrijfsartsen die voor een arbodienst werken moeten zich blijven herkennen in hun beroepsvereniging.

De NVAB voorziet enerzijds in een stevige kwalitatieve basis met richtlijnontwikkeling, visitatie, implementatie, E-learnings, wetenschap, onderwijs, enzovoorts: de vakinhoudelijke ondersteuning van de wetenschappelijke beroepsvereniging. Anderzijds hebben we juist als bedrijfsartsen verenigd in de NVAB de mogelijkheid in te haken op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen: we zijn zelf mede bepalend voor de toekomst waarin we straks zelf zullen werken. We zijn nog steeds bezig ons politiek netwerk verder te ontwikkelen om mee te kunnen sturen in de vernieuwingen die er in de gezondheidszorg en sociale zekerheid ongetwijfeld op ons af gaan komen. De NVAB heeft recent diverse beleidsadviezen aangereikt. We zijn druk met het opnieuw formuleren van onze kernwaarden. Het is gelukt om op de politieke agenda te komen en aandacht te vragen voor verbeteringen in de bedrijfsgezondheidzorg: de SER komt begin volgend jaar met een advies aan de regering.

De maatschappij ontwikkelt zich, de grens werk-privé vervaagt en de klassieke verhouding werkgever-werknemer verandert. Maar in welke vorm of setting dan ook, ‘Workers Health’ blijft van fundamenteel belang: voor alle werkenden is goede bedrijfsgezondheidszorg van belang om langer en gezonder inzetbaar te blijven.

Er wachten ons flinke uitdagingen. Ik weet me ondersteund door een sterk collegiaal bestuur en door een professioneel Kwaliteitsbureau. De NVAB is een sterke vereniging met veel actieve leden en een hoge organisatiegraad. Op die basis zou het mij een eer zijn voorzitter te worden voor alle bedrijfsartsen, door zowel binnen de vereniging de leden te verbinden, maar tevens als boegbeeld het belang van ons vak over te dragen naar buiten.

Jurriaan Penders, oktober 2012