De Persoonlijke Gezondheidscheck: veelgestelde vragen

Wat is de Persoonlijke Gezondheidscheck?

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een laagdrempelige test. Deelnemers vullen een online vragenlijst in en ontvangen een gezondheidsrapport gebaseerd op risicoprofiel, motivatie en persoonskenmerken. Aan de bijpassende adviezen zijn  verwijzingen naar websites, organisaties of hulpverleners gekoppeld die kunnen helpen bij een gezonde(re) leefstijl.

De test is medisch-wetenschappelijk onderbouwd en bevat de meest actuele kennis en richtlijnen op het gebied van preventie en vroegdiagnostiek. Het PreventieConsult, de COPD risicotest en het PreventieKompas zijn hierin geïntegreerd. Verwijzingen naar de bedrijfs- en huisarts voor aanvullend onderzoek zijn gebaseerd op richtlijnen op het gebied van cardiovasculair risico, COPD en leefstijl.

Wat is het doel van de Persoonlijke Gezondheidscheck?

Het instrument is ontwikkeld om de groei van het aantal chronisch zieken af te remmen en gezondheidsverschillen tussen groepen mensen te verkleinen door bewustwording en stimulans om op eigen kracht een gezondere leefstijl te kiezen. Hiermee heeft het instrument een aandeel in het Nationaal Programma Preventie (www.allesisgezondheid.nl).

Wat maakt de Persoonlijke Gezondheidscheck uniek?

Andere Gezondheidschecks richten zich op slechts één risico of aandoening. De Persoonlijke Gezondheidscheck daarentegen focust op beïnvloedbare risicofactoren en een geïntegreerde benadering en is daarmee het medisch-wetenschappelijke, breed gedragen antwoord op andere gezondheidschecks. Ook uniek is dat de Persoonlijke Gezondheidscheck een vervolgtraject biedt met verwijzing naar evidence-based interventies en effectieve behandelingen.

Welke risicofactoren zijn opgenomen in de Persoonlijke gezondheidscheck?

Uit de antwoorden op de online vragenlijsten blijkt of er sprake is van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, chronische nierschade of COPD. Indien nodig of wenselijk kan het risico op hart- en vaatziekten worden verfijnd met laboratoriumonderzoek (lipidenprofiel en bloedsuiker) en biometrie (bloeddruk en buikomvang). De Persoonlijke Gezondheidscheck is aangesloten op het landelijke prikpostennetwerk van 21 huisartsenlaboratoria. Ook bestaat de mogelijkheid om bij werkgevers op locatie prikposten te organiseren.

Hoe kan de bedrijfsarts de Persoonlijke Gezondheidscheck het beste inzetten in de praktijk?

De NVAB was één van de beroepsorganisaties die het PreventieConsult Cardio Metabool Risico  (PC-CMR) ontwikkelde en is ook betrokken bij de Persoonlijke Gezondheidscheck. Om de implementatie van het PC te ondersteunen, publiceerde de NVAB in 2011 de Praktijkwijzer PC-CMR voor bedrijfsartsen en voerde zij een pilot uit. Hieruit blijkt dat een Persoonlijke Gezondheidscheck het beste ingezet kan worden als onderdeel van het Preventief medisch Onderzoek tegelijkertijd met bedrijfsspecifieke modules. Bedrijfsspecifieke modules kunnen betrekking hebben op een bepaald type arbeids- of gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld werkstress of klachten van het bewegingsapparaat) of op bepaalde bedrijfsonderdelen.

Hoe kun je meedoen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck?

Op http://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/ kan iedereen gratis een persoonlijke account aanmaken en praktisch advies ontvangen mbt cardiometabool risico, COPD en leefstijl.Uitbreiding met aanvullende modules kan zelf worden gedaan tegen betaling. Ook kan door middel van de 'Gezondbon' aanvullend onderzoek (gedeeltelijk) vergoed worden door o.a. gemeenten, verzekeraars en werkgevers.

Wat is de 'Gezondbon', waar is deze verkrijgbaar en wat zijn de kosten?

De Gezondbon geeft – op indicatie of indien gewenst – toegang tot aanvullend laboratoriumonderzoek, biometrie en de modules werk en mentaal welzijn. De Gezondbon is verkrijgbaar via http://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/. De Gezondbon kan worden verstrekt door werkgevers, zorgverzekeraars of gemeenten.

Voor wie is de Persoonlijke Gezondheidscheck bedoeld?

De online vragenlijsten zijn gericht op het bepalen van risicofactoren bij volwassenen vanaf 18 jaar.

Wie bepaalt de inhoud van de Persoonlijke Gezondheidscheck?

Een medisch-wetenschappelijke adviesraad met experts op de diverse aandachtsgebieden heeft de inhoud van de Persoonlijke Gezondheidscheck mede bepaalt. De via het instrument verzamelde gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, richtlijnontwikkeling en kwaliteitsverbetering. Een ‘Kwaliteitsraad’, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende beroepsorganisaties en gezondheidsfondsen, bewaakt de kwaliteit van de Persoonlijke Gezondheidscheck.

Welke uitslagen en adviezen geeft de Persoonlijke Gezondheidscheck?

Actuele kennis en richtlijnen op het gebied van preventie en de vroege signalering van gezondheidsproblemen vormen de basis van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Wie de vragenlijsten op de website invult, krijgt adviezen voor een gezonde leefstijl. Deze adviezen zijn op maat gesneden aan de hand van het risicoprofiel en de persoonlijke kenmerken en motivatie. De teksten zijn op VMBO-begripsniveau geschreven.

Wat zijn de voordelen van de Persoonlijke Gezondheidscheck ten opzichte van het PreventieConsult?

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een doorontwikkeling van het PreventieConsult, waarbij rekening is gehouden met de huidige financieringsstructuur voor de eerste lijn. Omdat de Persoonlijke Gezondheidscheck zich richt op het snijvlak van public health, de huisartsenpraktijk en de bedrijfsgezondheidszorg, worden ook mensen met licht tot matig verhoogde gezondheidsrisico’s gestimuleerd om voor een gezondere leefstijl te kiezen. Dit sluit aan bij de visie van het kabinet om meer nadruk te leggen op ‘eigen verantwoordelijkheid’.

Hoeveel deelnemers worden voor een follow-up verwezen naar de huisarts of bedrijfsarts?

Op basis van ervaringen met het PreventieConsult en het PreventieKompas, krijgt ongeveer 10 procent van de deelnemers een indicatie voor follow-up met betrekking tot (ketenzorg) CVRM, COPD, diabetes en/of psychische aandoeningen. Uiteraard kan de bedrijfsarts of de huisrarts altijd bepalen of de persoon volgens hun professionele inzicht een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek.

Hoe gaat de financiële afhandeling bij mensen aan wie de Persoonlijke Gezondheidscheck adviseert om het cardiovasculair risico beter in kaart te laten brengen via laboratoriumonderzoek en biometrie?

Bepaling van het cardiovasculair risico via laboratoriumonderzoek en biometrie valt niet onder de basisverzekering. Dit deel van de Persoonlijke Gezondheidscheck moet dus betaald worden, bijvoorbeeld met de Gezondbon. Deze kan worden aangeboden door de werkgever, de gemeente of de zorgverzekeraar (bij een aanvullende verzekering); is hiervan geen sprake dan moet iemand hiervoor zelf betalen. Op www.persoonlijkegezondheidscheck.nl is te zien welke werkgevers, verzekeraars en gemeenten de Gezondbon al aanbieden. Uiteraard kan de huisarts of bedrijfsarts altijd bepalen of iemand een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek; dan valt het onderzoek alsnog onder de basisverzekering maar gaat dit wel ten koste van het eigen risico van de deelnemer.