Training ADM-beleid voor vroegsignalering alcoholproblematiek op de werkvloer

Let op: nieuwe data!
Datum: 
woensdag, 21 september, 2022 - 11:00
Einddatum: 
woensdag, 21 september, 2022 - 19:00
Locatie: 
Trimbos-instituut
Onderwerp: 
Aan de slag met ADM-beleid
Accreditatie status: 
toegekend
Accreditatie punten: 
6
Accreditatie organisatie: 
AbSg

Het klinkt zo gezellig. Een wijntje. Een biertje. Een bubbeltje. Alcohol drinken lijkt vaak onschuldig, maar dat is het niet. Ook bij gematigd gebruik levert het gezondheidsrisico’s op. En medewerkers die (veel) teveel alcohol, drugs en/of medicijnen gebruiken, lopen risico’s. Voor hun veiligheid op het werk, maar ook voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.

> Zie ook: Onmisbaar beleid voor een gezonde en veilige werkplek (KNMG)

Bijna 16% van de werkenden, zo’n 1,5 miljoen mensen, drinkt riskant*. Als bedrijfsarts ben je verantwoordelijk om in je bedrijf te bespreken hoe je de gevolgen van problematisch middelengebruik voor kunt zijn. Een preventief Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid) geeft daarbij richting en houvast. Je legt onder meer vast hoe je medewerkers informeert over de risico’s van middelengebruik en waar ze terecht kunnen als ze vragen hebben over hun eigen gebruik of dat van hun collega’s. Ook beschrijf je verantwoordelijkheden is en hoe de organisatie ermee omgaat wanneer er zorgen zijn. Zodat mensen niet aan hun lot worden overgelaten.

Om bedrijfsartsen en werkgevers te ondersteunen is een ADM-toolkit ontwikkeld. Dat is handig, maar hoe ga je daar echt mee aan de slag? Wie heeft welk verantwoordelijkheid en hoe werk je daarbij samen? Hoe zorg je dat je nut en noodzaak van een ADM-beleid op de agenda krijgt? Dit en meer leer je tijdens de training ‘ADM-beleid voor vroegsignalering alcoholproblematiek op de werkvloer’.

Je volgt de training op locatie bij Trimbos Academie in Utrecht. 

Meer informatie en aanmelden via Trimbos

Voor wie

De training is ontwikkeld voor bedrijfsartsen en vertegenwoordigers van de werkgever (zoals HR, BMW, Vertrouwenspersonen, Preventiemedewerkers of een Vitaliteitsadviseur). Optimaal resultaat krijg je als je je als koppel aanmeldt met een collega waarmee je al samenwerkt.

Praktisch

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training vragen wij je het online beschikbare materiaal (de ADM-toolbox) door te nemen en deze af te sluiten met een online toets. Hiervoor heb je  ca. 2 uur nodig.

Trainingsmateriaal

Ongeveer 2 weken voor aanvang krijg je toegang tot het trainingsmateriaal in de online leeromgeving. De kosten van dit materiaal zijn bij de prijs inbegrepen.

Prijs

  • Voor open inschrijving € 175 en voor koppel € 295.
  • Voor incompany multidisciplinaire groepen per training € 1.250

Prijs inclusief digitaal trainingsmateriaal, lunch en een broodje aan het einde van de dag.

Trainingsdata 2022

Locatie

Trimbos-instituut
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht (routebeschrijving)

 

Meer informatie en aanmelden via Trimbos

De training wordt georganiseerd bij Trimbos Academie door het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA), waarin ook de NVAB deelneemt

 

 


* Een riskante drinker drinkt zodanig dat er problemen worden ervaren door het drinkgedrag, bijvoorbeeld verplichtingen niet na kunnen komen, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken.