Leve(n) lang werken

Vrijdag 27 mei: VERSTANDIG LANG(ER) DOORGAAN    het programma van donderdag 26 mei  vindt u hier 

  OCHTENDPROGRAMMA
08:30 Aanmelden congresbalie, ontvangst met koffie/thee
09:15 Welkom
Dagvoorzitter: Michiel Peereboom, cabaretier
09.20 Wat gaan wij doen aan het voorkomen van werkgerelateerde kanker
Herman Spanjaard, vice-voorzitter NVAB
09.25 Wat betekenen de projecten van de NVAB voor u?
Dr. Kees van Vliet, bedrijfsarts, directeur NVAB
U krijgt een update van de lopende en recent afgesloten projecten. Wat hebben bedrijfsartsen aan deze projecten voor hun dagelijks handelen in de praktijk? Hoe kunnen ze bijdragen aan de kwaliteit van de bedrijfsgezondheidszorg? Verder komen de ontwikkelingen aan bod die kansen bieden voor de toekomst van ons vak.
09.45 Handeczeem, een beroepsziekte die wordt onderschat!
Prof. dr. Thomas Rustemeyer, hoogleraar Dermato-allergologie en arbeidsdermatologie, VU medisch centrum, Amsterdam
Helaas zoeken in Nederland nog steeds vele werknemers met handeczeem te laat het contact met de bedrijfsarts. Hierdoor wordt het vroegtijdige ingrijpen belemmerd en het risico op chroniciteit onnodig verhoogd. Handeczeem is een frequente aandoening waarbij de preventie en begeleiding door bedrijfsartsen een aantoonbare meerwaarde heeft en een vereiste is voor het slagen van de behandeling.
10.10 Taking the stress out of the stress. Mental Health at the workplace-psyGA
Dr. Gregor Breucker, Division Manager Department of Health Promotion, BKK Federal Association, Berlijn
In Duitsland wordt het project psyGA (psychische Gesundheit in der Arbeidswelt) uitgevoerd. De Duitse overheid is één van de partners van het project. De kennis over psychische belasting op het werk is vertaald naar praktische instrumenten voor werkgevers, werknemers, ondernemingsraden en (arbo)professionals. Gregor Breucker zal de ervaringen en resultaten presenteren.
10.35 Positieve Psychologie en werk: houd werknemers gezond, betrokken en productief
Prof. dr. Jan Walburg, hoogleraar Positieve Psychologie, Universiteit Twente, Enschede
De eerste taak van de bedrijfsgeneeskundige is de begeleiding van werknemers met medische problemen. Er is veel voor te zeggen om die taken verder dan nu uit te breiden naar het voorkómen van problemen en het gezond houden van de werknemers. Dat vergt een verdergaande invloed van de bedrijfsgeneeskunde op het HRM beleid en op de organisatie van werk die vanuit het perspectief van gezondheid risicovol kan zijn.
11.00 Pauze, koffie/thee, informatiemarkt en posterpresentaties
11.30 Kosten en baten van bedrijfsgezondheidszorg
Prof. dr. Allard van der Beek, hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid, afdeling Sociale Geneeskunde, EMGO+ Instituut, VU medisch centrum, Amsterdam
Als de bedrijfsarts een business case moet aanleveren bij een voorstel om een preventief project uit te voeren of een interventie in te zetten bij een verzuimende werknemer, dan volgt vaak een sommetje ‘achter op een sigarendoos’. Dat kan beter! Deze plenaire presentatie geeft een helder overzicht van wetenschappelijke methoden, toegelicht met aansprekende praktijkvoorbeelden.
11.55 Zorg die werkt. KNMG-visie (nog in ontwikkeling) over de arbeidsgerichte medische zorg
Prof. dr. Gerrit van der Wal, voorzitter Werkgroep KNMG-visie op de toekomst van de arbeidsgerichte medische zorg
De KNMG-visie is nog in ontwikkeling. Het doel is om te beschrijven hoe de arbeidsgerichte medische zorg kan veranderen om de gezondheid en de participatie van de (potentieel) werkenden te verbeteren. Gerrit van der Wal zal de ontwikkelingen schetsen die in de werkgroep aan de orde zijn gekomen.
12.20

Hoe kunnen bedrijfsartsen en huisartsen elkaar vinden?
Drs. Paulien Bruningsbeleidsontwikkelaar Strategie & Analyse,
Zilveren Kruis | Achmea, Leusden
De samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen was, is en blijft een actueel onderwerp. In het SER-advies en de brieven van minister Asscher wordt dit ook weer benadrukt. Paulien vertelt over een initiatief dat dit jaar is gestart om de samenwerking tussen de huisarts en de bedrijfsarts te verbeteren en de rol van de bedrijfsarts in de gezondheidszorg te versterken.

12.45 Afsluiting ochtend
Dagvoorzitter: Michiel Peereboom, cabaretier
12.50 Lunch, informatiemarkt en posterpresentaties
  MIDDAGPROGRAMMA
13.50 Eerste ronde parallelsessies 16 tm 30 (waarbij de sessies 16 t/m 18 doorlopen in de volgende ronde)
  16. Reflecteren kun je leren – vervolgvisitatie 
Gertjan Beens, bedrijfsarts, HumanCapitalCare Arbeid en Gezondheid, Enschede en voorzitter Commissie Visitatie Bedrijfsartsen
Visitatie beoogt in essentie de reflectie op de eigen beroepsuitoefening te bevorderen. Kritische reflectie is bij uitstek een manier om de afslag te vinden van de eigen professionele gedrags- en denkrotondes. Maar het blijkt vaak lastig om echt kritisch te reflecteren. Interactie met collega’s is onmisbaar en daarom ook een essentieel onderdeel van de visitatievoorbereiding. Na een korte theoretische inleiding gaan we in deze workshop aan de hand van praktijkvoorbeelden aan de slag om de kritische geest te scherpen. Uw visitatietraject zal daardoor aan waarde winnen!
  17. Bedrijfsarts in een grenzeloze wereld. Over opduikende infecties en andere uitdagingen (presentatie volgt)
Prof. dr. Leo Visser, afdelingshoofd Infectieziekten, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
De moderne wereld kent geen grenzen meer. De bevolkingstoename, toenemende verstedelijking en het veranderende socio-economische en politieke landschap veroorzaken nieuwe gezondheidsproblemen. De workshop wordt ingeleid met een situatieschets waarna verschillende scenario’s met nieuw opduikende infecties worden besproken.
  18. Zingeving van werk voor Oncologische patiënten met Palliatieve
behandeling; presentatie en factsheet

Anjo Bloemen, Ervaringsgerichte Ambassadeur, coach, Sheila Gosh, Ervaringsgerichte Ambassadeur, patiënt, beiden koepelorganisatie Levenmetkanker, Utrecht en Tomas Rejda, bedrijfsarts - klinisch arbeidsdeskundige oncologie, afdeling VGM, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
In deze workshop komt de complexe problematiek van palliatieve behandeling bij oncologische patiënten aan bod. In een interactieve bijeenkomst samen met een patiënt/ervaringsdeskundige krijgen bedrijfsartsen handvatten voor de begeleiding van deze patiënten, waarbij er aandacht is voor do’s en don’ts, gangbare dilemma’s en valkuilen.
19. De herziene richtlijn Zwangerschap, postpartumperiode en werk (verwacht eind 2016)
Monique van Beukering, bedrijfsarts, manager arbodienst DNV GL en onderzoeker AMC, afdeling Verloskunde Gynaecologie, Amsterdam en dr. Ageeth Rosman, senior onderzoeker Erasmus MC, afdeling Verloskunde en Gynaecologie, Rotterdam
Eind 2016 verschijnt de herziene NVAB-Richtlijn ‘Zwangerschap, postpartumperiode en werk’. Is het preventief consult door de bedrijfsarts effectief en blijft het gehandhaafd? Zijn de adviezen over de beperkingen in de fysieke belasting in het werk van de zwangere nog steeds evidence based? Kan de route van advisering aan werkende zwangeren over ‘zwangerschap en werk’ korter en efficiënter? 
20. Preventieve consultvoering tijdens PMO: hoe doe je dat?
Prof. dr. Judith Sluiter MBA, hoogleraar Medische Selectie en -begeleiding van werknemers, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Kenniscentrum Medische Keuringen in Arbeid, AMC, UvA, Amsterdam en dr. Karen Nieuwenhuijsen, senior-onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Kenniscentrum Medische Keuringen in Arbeid, AMC, UvA, Amsterdam
Preventieve consultvoering vraagt om een andere insteek en vaardigheden dan bijvoorbeeld ziekteverzuimconsulten. In deze sessie staat het voeren van preventieve consulten en komen tot een advies aan de werknemer centraal, in de context van preventief medisch onderzoek. We starten met achtergrondinformatie en een discussie en eindigen met praktisch oefenen met behulp van casuïstiek.
21. Het Belgisch perspectief op Preventie en Bescherming op het Werk
Dr. Katrien Mortelmans, bedrijfsarts, eigenaar en freelance consultant, KaMoCo, Antwerpen
Belgische bedrijfsartsen werken nauw samen met bedrijfsverpleegkundigen, psychologen, ergonomen, veiligheidsingenieurs en arbeidshygiënisten. Hun rol in ziekteverzuim is in vergelijking met Nederland beperkt maar breidt zich wel uit. De nieuwe wetgeving voor de Belgische arbodiensten of de ‘Diensten voor Preventie en Bescherming op het werk’ wijzigt de financiering en daardoor ook de wijze waarop Belgische bedrijfsartsen werken.
22. Arbeid als medicijn
Ard van Oosten, psychiater en manager Zorg, Indigo Rijnmond en onderzoeker bij Erasmus MC en TNO, Rotterdam
Ard van Oosten geeft inzicht in de ontwikkeling van de module ‘Arbeid als medicijn’. De module vormt een gespreksleidraad die ingezet gaat worden in de generalistische basis GGZ en bij de POH GGZ om het gesprek tussen patiënt en zijn/haar hulpverlener over (dreigende) uitval op het werk op gang te brengen en verder richting te geven. Doel is waar mogelijk uitval van patiënten op het werk te voorkomen en te ondersteunen bij hun re-integratie door het bespreekbaar maken van werk en de daarbij benodigde acties te vereenvoudigen.
23. Knieartrose: wel of niet door knielen, hurken, traplopen of tillen?
Dr. Paul Kuijer, consulent arbeidsgebonden aandoeningen bewegingsapparaat, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, UvA, Amsterdam
Het aantal werkenden met knieartrose en functioneringsproblemen neemt sterk toe de komende jaren door overgewicht, het stijgen van de pensioengerechtigde leeftijd en de wens om lang lichamelijk actief te zijn. Preventie wordt dan ook steeds belangrijker. Als bedrijfsarts wil je dan weten in welke mate werk knieartrose verergert en in hoeverre maatregelen op het werk kunnen bijdragen aan het voorkómen van deze invaliderende aandoening.
24. Zijn er (nog) duurzame dokters?
Drs. Lars Scheurer MCM, directeur Richting, Breda en lid Raad van Advies NVAB
In deze parallelsessie gaan we in op de ontwikkelingen in het vak, perspectieven op duurzame inzetbaarheid, de zin en onzin ervan en vooral de beweegredenen waarom. Als er een speelveld in beweging is,dan is het wel de bedrijfsgeneeskunde of beter gezegd het vak Werk & Gezondheid, maar wat is echt duurzaam?
25. Nieuwe indelingen volgens DSM V: Zijn wij dan allemaal gek?
Dr. Nil Kaymaz MBA, psychiater, Kaymaz Psychiatrische Expertise en Advies, Rotterdam en Frédérique Schleidt, trainingsacteur
Na jarenlang discussies is het zo ver: de DSM V, het nieuwe handboek van de psychiatrie is uit! Critici vrezen dat nu iedereen volgens de DSM V lijdt aan een of andere aandoening; voorstanders van DSM V geven aan dat we nu eindelijk kunnen vaststellen hoe ernstig iemand lijdt. In deze presentatie gaan we de grote veranderingen voor de verschillende psychiatrische beelden na (stemmingsstoornissen, ontwikkelingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen, verslavingsproblematiek) en staan we ook kort stil bij de symptomatologie van deze beelden. Ter illustratie zullen we ook een aantal van deze live demonstreren.
26. Vitaliteit en inzetbaarheid van de oudere werknemer
Drs. Tom Brandon, sportarts, opleider sportgeneeskunde, Isala Ziekenhuis, Zwolle
De arbeidspopulatie vergrijst. Het aantal werknemers tussen de 50 en 65 jaar is van 1996 tot 2008 opgelopen van 42 naar 58 procent (CBS, 2009). In alle beroepen, zowel fysiek belastend als in zittende functies, speelt de vitaliteit van de werknemer een rol bij de inzetbaarheid op latere leeftijd. Hoe werken werkgever en werknemer nu het best samen aan verbetering en behoud van vitaliteit van de werknemer? In een workshop wordt eerst aan de hand van beschikbare literatuur in een inleiding een rode draad uitgelegd voor de praktische aanpak van dit onderwerp. Dan gaat u onder begeleiding en in groepen een eigen beleid ontwerpen en motiveren, zodat u met een hand vol ideeën en mogelijkheden terugkeert in de praktijk. Welkom!
27. Preventie in Europa, gluren bij de Franse buren
Frits Peters en Marjolein Blom, beiden bedrijfsarts, Comité Interentreprises d’Hygiène du Loiret (CIHL), Service de Santé au Travail, Gien, Frankrijk
Wist u dat in Frankrijk per werknemer 50% meer geld aan de bedrijfsgezondheidszorg wordt besteed dan in Nederland? Bedenk daarbij dat de Franse bedrijfsarts slechts zo’n 10% van zijn tijd aan verzuimbegeleiding en de rest aan preventie besteedt. Natuurlijk is het de vraag of geld en middelen effectief en efficiënt worden ingezet, maar het is interessant te kijken hoe de Franse bedrijfsartsen met preventie omgaan. In een interactieve workshop worden de aspecten van het Franse systeem en de rol van de bedrijfsarts tegen het licht gehouden. En het is minder met de Franse slag dan de reputatie van de Fransen doet vermoeden!
28. Licht op het juiste moment; presentatie en onderzoek 
Toine Schoutens, directeur/adviseur FluxPlus, Tilburg en gastonderzoeker bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, UvA, Amsterdam, Margret Ooms en Angelique van der Donk, beiden onderzoekers Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, UvA, Amsterdam
Human Centric Lighting wordt op veel plaatsen ingezet om het welzijn en de prestaties van mensen te verbeteren. Op dit moment worden de werking en de effecten van lichttherapie/magneetveldtherapie/coaching bij de behandeling van mensen met burn-out onderzocht. In de sessie komen ook voorbeelden van lichttherapie en chronotherapie bij topsporters, bij jetlag en tijdens het werken in de nachtdienst aan bod.
29. De Wet werk en zekerheid voor bedrijfsartsen nader belicht
Mr. Ellen de Groot, kantonrechter, Enschede
Er zal worden ingegaan op het nieuwe ontslagrecht, in het bijzonder ontslag bij/na ziekte, de rol van de bedrijfsarts en de verzekeringsarts (UWV/deskundigenoordeel), loondoorbetaling bij ziekte en arbeidsconflicten, mede tegen de achtergrond van de STECR-werkwijzer Arbeidsconflicten (versie 6).
30. Nieuwe wetenschap
Onder leiding van prof. dr. Carel Hulshof, bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en coördinator richtlijnen NVAB, presenteren onderzoekers van verschillende onderzoeksinstituten de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek.
Presentaties: Jurriaan Blekemolen, Peter van Muijen, Caroline van Dongen, Frederieke Schaafsma en Art van Schaaijk.
15.00 Tweede ronde parallelsessies 19 t/m 30
16.00 Pauze, koffie/thee/fris, informatiemarkt en posterpresentaties
16.30 Werkende weg naar herstel; over de betekenis van werk voor de geestelijke gezondheid (presentatie niet beschikbaar)
Drs. Jacobine Geel, theoloog, presentator van televisie- en radioprogramma’s, voorzitter GGZ Nederland
Werk is niet altijd vanzelfsprekend. Mensen kunnen uitvallen, kunnen ziek worden. En als dat lang duurt heeft dat grote gevolgen. Op persoonlijk niveau, maar ook economisch en maatschappelijk. Het is dan ook van het grootste belang dat we gezamenlijk – werkgevers, werknemers, zorgverleners en overheden– nadenken over manieren om mensen aan het werk te houden of weer aan het werk te krijgen. Dat is op zichzelf al een opgave. Maar voor mensen die uitvallen door psychische ziekte komt daar nog eens bij dat ze niet alleen persoonlijk allerlei hobbels moeten overwinnen op de weg naar herstel, maar dat de weg terug naar (o.a.) werk ook nog eens extra bemoeilijkt wordt door het taboe dat er bij velen nog altijd rust op sychische ziekten. En dat terwijl werk het herstel enorm zou bevorderen!
16.55 Gezond en actief ouder worden (presentatie niet beschikbaar)
Ard Schenk, oud wereldkampioen en Olympisch kampioen schaatsen, voormalig fysiotherapeut, Matrix Fitness, Houten
Inspirerende lezing door schaatslegende en voormalig fysiotherapeut Ard Schenk met de focus op gezond en fit ouder worden. Hij vertelt vanuit zijn eigen ervaring over de ingrediënten van bewegen, voeding, werk, rust en ontspanning voor een leven lang plezier van een goed functionerend lichaam.
17.20 Afsluiting
Dagvoorzitter: Michiel Peereboom, cabaretier en
aansluitend Jurriaan Penders, voorzitter NVAB
17.30 Uitschrijven bij congresbalie
Borrel tot 18.00 uur