Het (door)draaiende brein

Donderdag 26 mei: HET (DOOR)DRAAIENDE BREIN    het programma van vrijdag 27 mei vindt u hier

  OCHTENDPROGRAMMA
09:00 Aanmelden congresbalie, ontvangst met koffie/thee
09:45 Opening
Dagvoorzitter: Michiel Peereboom, cabaretier en
Jan Willem Peeters, bedrijfsarts, voorzitter Commissie NVAB Nascholing
09.55 De bedrijfsarts: professioneel en integer! 
Jurriaan Penders, bedrijfsarts, voorzitter NVAB
De rol en positie van de bedrijfsarts zijn volop in beeld, onder andere in het SER-advies en de wijziging van de Arbowet. Rol en positie van de bedrijfsarts hangen samen met de begrippen onafhankelijkheid en integriteit.
10.10 Buon lavoro è buono per voi 
Prof. dr. Carel Hulshof, bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en coördinator richtlijnen NVAB
De noodzaak van het langer (moeten) doorwerken geldt niet alleen in Nederland maar ook in de ons omringende landen. Op zichzelf is dat niet erg want werkende mensen leven in het algemeen langer en zij hebben ook nog een betere kwaliteit van leven, mits het werk van goede kwaliteit is. Aandacht voor preventieve taken van de bedrijfsarts is nodig. Wat gebeurt er eigenlijk in Europees verband op dit vlak?
10.35 Een leven lang werken en leren (presentatie niet beschikbaar)
Prof. dr. Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategic Human Resource Management, Faculteit der Managementwetenschappen, Institute of Management Research, Radboud Universiteit, Nijmegen
Ontgroening en vergrijzing van de beroepsbevolking maken het noodzakelijk om gericht aandacht te besteden aan duurzaam inzetbaarheidsbeleid als onderdeel van Strategisch Human Resource Management. In deze bijdrage wordt vanuit een positief psychologische benadering ingegaan op de mogelijkheden van werknemers en arbeidsorganisaties om mensen tot hun pensioengerechtigde leeftijd of zelfs daarna op een gezonde, welvarende, aantrekkelijke, uitdagende en productieve manier hun loopbaan te laten invullen. Hierbij wordt de kracht van senioriteit voor het voetlicht gebracht.
11.00 Pauze, koffie/thee, informatiemarkt en posterpresentaties 
11.30 Werken met een beroerte
Prof. dr. Raymund Roos, hoogleraar Neurologie, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
“De beroerte” bestaat niet. De gevolgen van de cerebrale schade zijn divers in omvang en plaats. Dat betekent een zeer grote variatie in gevolgen voor het werk, zoals dat van tevoren mogelijk was.
11.55 Leve(n) lang doorwerken, het werkgeversperspectief (presentatie niet beschikbaar)
Michaël van Straalen, voorzitter Koninklijke Vereniging MKB-Nederland,
Den Haag
De arbeidsparticipatie van oudere werknemers is het afgelopen decennium geleidelijk toegenomen; dit mede als gevolg van wijzigingen in sociale zekerheid- en vroegpensioenregelingen. Daarnaast zijn stimulerende maatregelen nodig om het de werkgever en zijn werknemers aantrekkelijk te maken om langer met elkaar door te gaan. Sociale partners ontwikkelen een beleidsagenda om de arbeidsparticipatie van oudere werknemers en de arbeidsmobiliteit van ouderen substantieel te verbeteren. Hierin zijn alle relevante onderwerpen aan de orde: leeftijdsbewust personeelsbeleid,
werving en selectie, employability, scholing en arbeidsflexibiliteit.
12.20 Afsluiting ochtend
Dagvoorzitter: Michiel Peereboom, cabaretier
12.30 Lunch, informatiemarkt en posterpresentaties 
  MIDDAGPROGRAMMA
13.30 Eerste ronde parallelsessies 1 t/m 15 (waarbij de sessies 1 t/m 3 doorlopen in de tweede ronde)
  1. Niet-aangeboren hersenletsel 
Arend de Kloet (presentatie) en Henk Arwert MD (presentatie), beiden Sophia Revalidatie, Den Haag
Niet-aangeboren hersenletsel, waaronder CVA, leidt vaak tot problemen met het verkrijgen of behouden van betaald werk. In deze presentatie komt de epidemiologie van arbeidsproblematiek aan de orde en de impact hiervan op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Tot slot wordt aandacht besteed aan de effectiviteit van interventies om arbeidsproblematiek in deze
patiëntengroep te verminderen of te voorkomen.
  2. Kanker en Werk, een voorproefje van de nieuwe richtlijn 
Dr. David Bruinvels, bedrijfsarts – klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, IKA-Ned, Amsterdam en drs. Thea Brouwer, GZ-Psycholoog en ervaringsdeskundige patiënt vertegenwoordiger, Levenmetkanker, Utrecht
De NVAB ontwikkelt een evidence-based richtlijn voor bedrijfsartsen om werknemers met/na kanker te begeleiden. In de presentatie wordt besproken welke aandachtspunten in de voorstudie van deze NVAB-Richtlijn naar voren zijn gekomen. Sterker dan voorheen wordt het patiëntenperspectief en het concept van gezamenlijke besluitvorming (shared decision making) betrokken bij de ontwikkeling van deze richtlijn.
  3. Communiceren met moeilijke patiënten 
Erik Schuurman, trainer, coach, fysiotherapeut en drs. Kim Rooijackers, trainer, psycholoog, beiden Winnock, Zwolle
Deze presentatie richt zich op de problemen die zich binnen communicatie tussen arts en patiënt kunnen voordoen. Vaak ontstaat er binnen de communicatie een dynamiek die gekend is als de Dramadriehoek. In deze presentatie krijgt u zicht op wat deze Dramadriehoek in stand houdt en hoe u, aan de hand van vier inzichten stil kunt gaan staan bij wat er gebeurt en wat de relatie aan het verstoren.is. Dit kan u helpen om in een constructieve communicatie en ‘samenwerking’ met uw patiënt te komen.
4. Beargumenteerd rapporteren
Drs. Aranka Gorisse, communicatietrainer en tekstschrijver, Inspiratie Tekst & Training, Arnhem
In deze workshop behandelen we verschillende ‘tips en trics’ om effectiever te schrijven en beter te argumenteren. Het doel is om gemakkelijker tot een logisch gestructureerde, overtuigende en toegankelijke rapportage te komen die aansluit bij de eisen van UWV.
5. Integriteit is kwaliteit!
Dr. Marcel Becker, universitair docent praktische Wijsbegeerte, Radboud Universiteit, Nijmegen
In een interactieve workshop over reële casuïstiek kijken we kritisch naar ons eigen handelen, aan de hand van de 10 kernwaarden van de bedrijfsarts. We gaan niet met een opgeheven vinger praten, wel gaan we:
- zien hoe integriteit samenhangt met kwaliteit
- ontdekken hoe beter over integriteit te communiceren.
6. ICOH: normen en waarden van de bedrijfsarts in internationaal perspectief
Peter van Wenum en Ineke van Wervenbeiden bedrijfsarts en lid Commissie Beroepsuitoefening en Ethiek NVAB
In deze workshop maakt u kennis met de International Code of Ethics for Occupational Health Professionals. Hoe verhoudt deze Code of Ethics zich tot de 10 kernwaarden van de bedrijfsarts? U gaat aan de slag door hierop te reflecteren en te ervaren waar u zelf staat. Wat is uw moreel kompas?
7. Beroepsziekten: aan de slag met preventie?!
Dr. Henk van der Molen, hoofd Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en
dr. Teus Brand, bedrijfsarts, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, AMC, UvA, Amsterdam
Het doel is om het professionele handelen bij signalering en preventie van beroepsziekten de revue te laten passeren aan de hand van casuïstiek. Het gaat om werkgerelateerde diagnostiek (zes-stappenplan), interventies, beleid en registratie/melding beroepsziekten en advies richting werkgever en werknemer.
8. Zeldzame spierziekten en arbeid: samenwerking patiënt - bedrijfsarts werkt!!
Dr. Anja Horemans, hoofd kwaliteit van zorg, Spierziekten Nederland, Baarn
en Raymond van Boven, bedrijfsarts, ArboNed, Leiden
Vaak is er bij zeldzame spierziekten sprake van sluipend toenemende beperkingen die functioneren op het werk bedreigen. Onbekendheid met zeldzame spierziekten maakt dat men de minder zichtbare beperkingen gemakkelijk over het hoofd ziet. Samenwerking tussen patiënt en bedrijfsarts kan vermijdbare uitval/arbeidsongeschiktheid voorkomen. Daar zijn concrete hulpmiddelen voor ontwikkeld door Spierziekten Nederland en NVAB.
9. Preventie van beroepskanker is meer dan het voorkomen van domme pech
Drs. Peter van Balen, consultant, IBEXAdvies, Limmen
Ondanks het voordurende wetenschappelijk dispuut over het ontstaan en de progressie van kanker,is het epidemiologisch bewijs overweldigend dat factoren in het werk een belangrijk risico kunnen zijn. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting tussen de 3.000 en 5.000 mensen kanker door hun werk. Het is de taak van de professionals in de bedrijfsgezondheidszorg om dat aantal naar beneden te krijgen.
10. Zet mensen met de Ziekte van Parkinson weer in hun kracht
Jacqueline Janssen, bedrijfsarts Arbo- en Milieudienst en klinisch arbeidsgeneeskundige Parkinsoncentrum, Radboudumc/Radboud Universiteit, Nijmegen en Bert Janssen, patiënt
Parkinsonpatiënten zien we vaak problemen ontstaan in het werk. Tijdens deze interactieve workshop wordt samen met een ervaringsdeskundige nader ingegaan op de klachten en (de verborgen) beperkingen van Parkinsonpatiënten, de behandelingsmogelijkheden, de impact van dit alles op het werk en de belangrijke rol die de bedrijfsarts hierbij kan spelen in de begeleiding, al of niet in samenwerking met de klinisch arbeidsgeneeskundige.
11. De bedrijfsarts herontdekt
Liesbeth Verheugd, bedrijfsarts, Shell Health, Den Haag, Marjet van Gelderen, bedrijfsarts, Zorg van de Zaak, Utrecht en Remi Severeijns, bedrijfsarts, RAP Medisch Advies, Hilversum
Wij willen ingrijpende verandering teweegbrengen in de huidige bedrijfsartspraktijk. Onze insteek: minder tijd en energie aan verzuim besteden, meer focus op preventie. Voorbeelden van preventief werken kunnen we verzamelen en met elkaar delen als good practices. In de sessie zal worden stilgestaan bij de huidige situatie en wordt gekeken hoe we stappen richting preventie zelf kunnen realiseren.
12. Nieuw! De richtlijn Chronisch zieken en werk 
Prof. dr. Haije Wind, bijzonder hoogleraar Sociale Verzekeringsgeneeskunde en senior onderzoeker Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, UvA, Amsterdam en Ernst Jurgens, bedrijfsarts – klinisch arbeidsgeneeskundige, Mijdrecht en Marloes Vooijs, onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam
Als ziekten langer duren en chronisch worden, spelen ziekte-overstijgende aspecten een belangrijke rol als het om werk gaat. De richtlijn geeft inzicht in factoren voor werkbehoud en terugkeer naar werk van chronisch zieken. Deze workshop biedt u een inkijkje in de nieuwe richtlijn.
13. KANS in breder perspectief: over de herziene richtlijn Klachten Arm, Nek en Schouders
Dr. Leo Elders (presentatie), bedrijfsarts – klinische arbeidsgeneeskundige, Consulo BV, Rotterdam en Daniëlle de Wit (presentatie), revalidatiearts, Rijndam volwassenenrevalidatie, locatie Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam
KANS is een groep (a)specifieke aandoeningen. Op basis van nieuwe evidence is de NVAB-Richtlijn uit 2003 herzien en zijn vier diagnosegroepen in de update opgenomen: het carpale tunnel syndroom, epicondylitis, cervicaal radiculair syndroom en subacromiaal pijn syndroom (SAPS). Wat kunt u zelf doen en wanneer verwijst u naar een klinisch arbeidsgeneeskundige en/of revalidatiearts? Het antwoord krijgt u in deze workshop.
14. De nieuwe richtlijn Depressie: wacht niet af totdat een depressie tot verzuim leidt
Dr. Feico Zwerver, verzekeringsarts – opleider, lid kerngroep richtlijn Depressie, UWV, Amsterdam en Rena de Roos, bedrijfsarts, ArboNed, Rosmalen
Lancering van de richtlijn ‘Depressie’ voor bedrijfsartsen en verzekeringsartsen. Deze richtlijn vraagt een actieve en interveniërende houding van bedrijfsartsen en verzekeringsartsen. De acties en interventies zijn gericht op het actief opsporen van risicofactoren op organisatieniveau en het interveniëren op organisatie- en individueel niveau.

15. Nieuwe wetenschap
Onder leiding van prof. dr. Han Anema presenteren onderzoekers van verschillende onderzoeksinstituten de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek.
Presentaties: Claudia Greijn, AnneClaire Zaman, Claudia Leichtenberg, Merel de Jong en Astrid de Wind.

14.40 Tweede ronde parallelsessies 4 t/m 15
15.40 Pauze, koffie/thee/fris, informatiemarkt en posterpresentaties
16.10 To work or not to work, that is the question
Prof. dr. Jac van der Klink, hoogleraar Psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid, Tilburg University, Tilburg
De inhoud van werk zal de komende decennia (verder) veranderen. Spierkracht, maar ook denkkracht, worden steeds meer gemechaniseerd en geautomatiseerd. De overblijvende werkzaamheden vragen nauwelijks nog fysieke inspanning en andere cognitieve en sociale vaardigheden dan nu het geval is. Ook de beschikbaarheid van werk en de arrangementen waarin het wordt uitgevoerd, zullen aanzienlijk veranderen. Hoe kan de bedrijfsarts hierop inspelen?
16.35 Het vitale brein
Prof. dr. Erik Scherder, hoofd afdeling Klinische neuropsychologie, VU, Amsterdam
Hoe houden we ons brein zo vitaal mogelijk. Juist door een actieve leefstijl waar langer doorwerken uitstekend bij past, maar ook muziek, draagt bij aan deze vitaliteit.
17.35 Afsluiting
Dagvoorzitter: Michiel Peereboom, cabaretier
17.45 Uitschrijven bij congresbalie
Borrel tot 18.45 uur
  FEESTAVOND
19.00 Vertrek naar feestlocatie
19.30 Dinerbuffet met een vleugje spanning en magie
00.00 Sluiting feestavond