Bouw de brug tussen werk en gezondheid voor beter werk(behoud) bij ziekte (LAN)

09 november 2021

Vandaag presenteerde de Long Alliantie Nederland (LAN) samen met andere 'Samenwerkende organisaties Arbeid & Gezondheid' een position paper aan de Tweede Kamer met de boodschap “Bouw de brug tussen werk en gezondheid voor beter werk(behoud) bij ziekte”. De NVAB steunt deze boodschap samen met ruim dertig organisaties.

Voor mensen met een chronische aandoening is behoud van of terugkeer naar werk lastig.  Daarnaast hebben veel mensen gezondheidsklachten als gevolg van werk. De gezondheidszorg in Nederland is vooral gericht op behandeling en genezing van de aandoening en minder op herstel van functioneren in het werk. Met een vergrijzende (beroeps)bevolking, een veranderende arbeidsmarkt en oplopende zorgkosten is het van groot belang dat mensen met een chronische aandoening aan het werk (kunnen) blijven. Dit is in het belang van de werkenden, werkgevers en de maatschappij. 

3 Actiepunten

De position paper pleit voor drie actiepunten:

  1. Richt een interdepartementaal actieprogramma vanuit de ministeries SZW en VWS in om duurzaam en integraal overheidsbeleid op het gebied van arbeid en gezondheid te ontwikkelen. 
  2. Maak van werk een behandeldoel door werk vanaf diagnose op te nemen in het zorg- en behandeltraject. 
  3. Financier bedrijfsgeneeskundige zorg in het curatieve domein binnen de zorgverzekeringswet. 

Het position paper is tot stand gekomen door samenwerking tussen Patiëntenfederatie Nederland, Long Alliantie Nederland, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties en de Vereniging voor mensen met Constitutioneel Eczeem.

Lees meer en download het paper via www.patientenfederatie.nl