ZonMw maakte op 7 april de toekenningen bekend aan projectaanvragers voor programmalijn 2 van het programma Innovatieve arbozorg. Zes van de zestien ingediende voorstellen gaan subsidie ontvangen. Daar zit ook een van de drie door ons ingediende projecten bij: ons voorstel voor het opnemen van werkgerelateerde gezondheidsinformatie in de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is gehonoreerd. Tegelijkertijd zijn andere voorstellen waar we bij betrokken waren, afgewezen. Daar zijn we teleurgesteld over. Enerzijds omdat we hoge verwachtingen van deze projecten hadden, anderzijds omdat we de onderbouwing van de afwijzing mager vinden.

Gezondheidsinformatie uit de spreekkamer naar de PGO
In het gehonoreerde project ‘PGO en werk’ werken we samen met de Patiëntenfederatie en Stichting MedMij aan een toekomst waarin ook gezondheidsinformatie uit de spreekkamer van de bedrijfsarts zichtbaar wordt in de PGO van de werkende. Daarmee willen we bijdragen aan een meer complete en toegankelijke gezondheidsomgeving, waarin ook arbeidsgerelateerde informatie een plek heeft. Dit project past in de beweging naar meer regie voor werkenden en een integrale benadering van gezondheid. Daarmee zal het ook de samenwerking tussen zorgprofessionals bevorderen. We zijn blij dat ZonMw dit belang ondersteunt met de toekenning van subsidie.
Afwijzing multidisciplinaire voorstellen roept vragen op
Ons projectvoorstel over Hinderlijk Geluid is afgewezen. In dit voorstel werkten we samen met een bedrijfsarts, een arbeidshygiënist, een A&O-deskundige, een geluidsdeskundige, de sector bouw én een groot ziekenhuis. Met als doel om de aandacht voor hinderlijk geluid, waarvan we inmiddels weten dat die van groot belang is voor de inzetbaarheid van werkenden, goed te verankeren in de arbobeleidscyclus van werkgevers. Ondanks de brede multidisciplinaire samenwerking en het voortbouwen op eerder onderzoek, werd het voorstel als ‘niet relevant genoeg’ beoordeeld. Deze afwijzing verbaast ons zeer. Daarom gaan we ZonMw om een uitgebreidere toelichting vragen en afhankelijk daarvan in bezwaar.
Ook het voorstel dat we samen met de drie andere verenigingen van kerndeskundigen en KoM indienden om de samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidshygiënisten, veiligheidskundigen en arbeids- en organisatiedeskundigen te versterken, kreeg geen subsidie. Het – in deze programmalijn over samenwerking tussen arbodeskundigen – niet honoreren van een initiatief waarin alle kerndeskundigen gezamenlijk werken aan het verbeteren van de samenwerking in het veld, begrijpen wij niet. Tegen dit besluit hebben we inmiddels bezwaar aangetekend.
Ook een vierde project waarbij de NVAB betrokken was, is afgewezen. Het projectvoorstel van het St. Franciscus Gasthuis, om vanuit twee branches een zorgpad te ontwikkelen van de werkvloer via PAGO, bedrijfsarts en huisarts naar een longpoli, kreeg geen subsidie vanwege onvoldoende relevantie. Ook dit vinden we een gemiste kans.
Volgende ronde: programmalijn 3 geopend
Ondanks de teleurstellende uitkomsten in deze tweede subsidieronde, kijken we vooruit. De subsidieoproep voor programmalijn 3 van het ZonMw-programma Innovatieve arbozorg is inmiddels geopend. In deze lijn ligt de nadruk op kennisontwikkeling, kwaliteitsborging en het versterken van de kennisinfrastructuur. Op 7 mei zijn namens de NVAB bestuurslid Robert Schoenaker en directeur Gijsbert van Lomwel aanwezig op de informatiebijeenkomst die ZonMw voor deze lijn organiseert. Projectvoorstellen kunnen tot 17 juni aanstaande worden ingediend bij ZonMw.
Lees meer over deze subsidieoproep bij ZonMw: Innovatieve Arbozorg: Duurzame kennisbenutting | ZonMw
Meer weten over het programma Innovatieve arbozorg? Kijk op de pagina van ZonMw.