Vandaag kende de Commissie Burger-/Zielhuispenning de Reinier Zielhuispenning toe aan Thomas van Rossum voor zijn onderzoek naar het effect van de timing van het eerste spreekuur bij psychisch verzuim. Hij onderzocht de impact van de timing van het eerste spreekuur op de werkhervatting van werknemers met psychische klachten, conform de NVAB-richtlijn Psychische problemen.
Het onderzoek van Van Rossum is een belangrijke en voor de praktijk relevante studie, zegt de commissie. Hij analyseerde gegevens van meer dan 12.000 werknemers. De resultaten suggereren dat er geen klinisch relevant effect is van de timing van het eerste spreekuur op verzuimduur. Hoewel de uitkomstmaat verzuimduur uiteraard niet alles zegt, zou volgens Thomas zelf wel opnieuw kritisch gekeken moeten worden of de aanbeveling in de richtlijn om werknemers met psychische klachten binnen twee weken op het spreekuur van de bedrijfsarts te vragen nog wel standhoudt. Dit zou ook als argument kunnen worden gezien om de bedrijfsarts meer op preventieve taken in te zetten, en waarin dit onderdeel van de verzuimbegeleiding kan worden opgepakt door andere professionals.
Elke twee jaar wordt aan de opleidingsinstituten een selectie van onderzoeken voor deze waardering gevraagd. De NSPOH en SGBO nomineerden deze keer zeven artikelen, afgerond door hun aiossen in 2023. Aan ons, de commissie Burger en Zielhuispenning om deze te beoordelen, en 1 winnaar te kiezen.Deze keer viel de hoge kwaliteit op, waarvoor complimenten aan de opleidingsinstituten, de onderzoeksbegeleiders en natuurlijk de onderzoekers zelf.
Er waren dit jaar drie genomineerden. De anderen waren:
- Arne Melessen met onderzoek over medische keuringen voor duikers. Mooi onderzoek voor de preventiekant van de bedrijfsgeneeskunde, net uitgevoerd en met onze felicitaties dat het ook gepubliceerd is in het tijdschrift ‘Diving and hyperbaric medicine’. Als onderdeel van die keuringen wordt routinematig een dipstick urineonderzoek uitgevoerd met als doel diabetes mellitus en urolithiasis uit te sluiten. In dit onderzoek heeft hij een database-onderzoek verricht om de waarde van deze test te onderzoeken. De onderzoeker concludeert dat de urinetest niet kosten-effectief noch klinisch relevant was. Een mooi onderzoek, relevant voor de praktijk. Op basis van dit onderzoek zal de keuring voor militaire duikers worden aangepast. Bovendien is zijn onderzoek al gepubliceerd in het tijdschrift ‘Diving and hyperbaric medicine’.
- Elisabeth Kool bracht de complexe driehoeksrelatie tussen werkgever, werknemer en bedrijfsarts in kaart via semigestructureerde interviews. Ze constateert dat HR-medewerkers de voorkeur geven aan fysieke consulten in de beginfase van verzuimbegeleiding, maar erkent ook de waarde van digitale alternatieven. Haar aanbevelingen om consulttypen in contracten op te nemen, kunnen de samenwerking en efficiëntie verbeteren. Dit onderzoek benadrukt het belang van een geïntegreerde benadering voor alle betrokken partijen. Het zet aan tot nadenken. Knap hoe de zij in korte tijd een kwalitatief onderzoek netjes heeft opgezet en uitgewerkt. Vernieuwend is hoe ze bedrijfsgeneeskundig onderzoek insteekt vanuit een klantvraag en klantperspectief, dat zouden we vaker moeten doen.
Over de Reinier Zielhuispenning
De Reinier Zielhuispenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt door de NVAB aan de arts, die in het kader van de opleiding tot medisch specialist ‘Arbeid en Gezondheid – bedrijfsarts’ het beste onderzoeksartikel heeft geschreven. De artikelen worden ingezonden door de opleidingsinstituten NSPOH en SGBO. De NVAB-Commissie Burger-/Zielhuispenning beoordeelt de artikelen en roept de winnaar uit.