Ga naar de inhoud

Sociaal geneeskundigen

De bedrijfsarts is een van de drie sociaal geneeskundige specialismes. Trends in de maatschappij en gezondheidszorg, zoals leefstijlproblematiek, arbeidsmigranten en stressklachten, maken duidelijk dat er veel raakvlakken tussen ons, de artsen Maatschappij + Gezondheid en de verzekeringsartsen zijn. Daarom intensiveren we onze samenwerking met de NVVG en KAMG.

KNMG

Wij zijn een van de zeven federatiepartners van de KNMG. Samen werken we voor de belangen van meer dan 53.000 artsen.

Zusterverenigingen

Naast de NVVG en KAMG hebben we nog twee zusterverenigingen:

Nederlandse Vereniging voor Klinische Arbeidsgeneeskunde

Vereniging ZFB

Arboprofessionals

Met de beroepsverenigingen van arbeidshygiënisten (NVvA), arbeids- en organisatiedeskundigen (BA&O), veiligheidskundigen (NVVK) en in enkele gevallen ook ergonomen (NVvE) ontwikkelden we gezamenlijke richtlijnen.

Huisartsen

De NVAB werkt samen met de huisartsenorganisaties LHV en NHG. In de NHG-standaarden is ‘arbeid’ een vast onderdeel. Ook ontwikkelden NVAB en NHG de LESA ‘Overspanning en burnout’ (Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak). Ook werken we samen aan teksten op thuisarts.nl.

Medisch Specialisten

De NVAB werkt mee aan de ontwikkeling van diverse multidisciplinaire richtlijnen voor zorgprofessionals. Ook vinden we elkaar steeds beter op specifieke aandoeningen, om zo de zorg te helpen richten op meedoen in de maatschappij.

Patiëntenfederatie

Bij het ontwikkelen van richtlijnen vragen we zoveel mogelijk ook het perspectief van de werknemer. Vaak loopt dat via de Patiëntenfederatie. Ook in het project Samen Beslissen trokken we samen op.

Kennis delen over de grenzen heen

Arbocuratieve samenwerking

Samenwerken binnen en buiten de zorg is een speerpunt voor
de NVAB. Daarom hebben we een, mede door SZW gefinancierd, langjarig project Bevorderen Arbocuratieve Samenwerking (ACS). Dit project richt zich op samenwerken met huisartsen en andere geneeskundig specialisten, om zo meer aandacht te krijgen voor het belang van werk bij herstel en behandeling in de curatieve zorg.

Internationale samenwerking

De Commissie Internationale Betrekkingen zet zich in om de kennis die we internationaal opdoen voor leden beschikbaar te maken. Ook willen we de kennis uit Nederland over de grenzen heen delen. We zijn lid van G-I-N, actief in het IOMSC en het UEMS.