15 oktober 2024
Zolang de werkgever een re-integratieverplichting heeft kan hij bedrijfsarts inschakelen om te adviseren over onder andere de belastbaarheid en de opbouw van werk. Dat kan ook na >104 weken ziekte zolang er maar sprake is van een dienstverband. Werkgever heeft in dat geval nog steeds een re-integratieplicht en hij kan bedrijfsarts vragen om te adviseren. Dat valt dan nog steeds onder de verzuimbegeleiding.
Ook wanneer een WIA-beschikking van het UWV (veel) te laat volgt loopt de begeleiding in principe door. Dat geldt ook wanneer de loondoorbetalingsverplichting is geëindigd maar er nog steeds sprake is van een dienstverband. Overigens kan de werknemer in het geval er geen loon meer wordt uitgekeerd totdat de keuringsuitslag bekend is een voorschot aanvragen bij UWV.
De bedrijfsarts kan, in het geval er sprake is van >104 weken verzuim, met werkgever bespreken of deze vanuit dienst re-integratieplicht verdere spreekuren bedrijfsarts wenst. Het UWV kan dan geen loonsanctie meer opleggen, aangezien de wachttijd verstreken is (art. 25 lid 11 Wet WIA).
Daarnaast is het zo dat elke werknemer die in dienst is wettelijk gezien vrije toegang heeft tot de bedrijfsarts. Ook tijdens een ziekmelding kan de werknemer naar het ‘open spreekuur’ van de bedrijfsarts komen. Wanneer de werkgever geen verdere begeleiding wenst kan de bedrijfsarts met de werknemer bespreken wat die wil. Werknemer kan er zelf voor kiezen naar het open spreekuur te komen. De bedrijfsarts kan vanuit de eigen zorgplicht ook voorstellen de begeleiding te vervolgen. Het gaat in deze beide gevallen om vrijwillige begeleiding waarbij voor terugkoppeling naar werkgever toestemming nodig is.
Lees meer
- Te late beslissing WIA (website UWV)
- Juridische basis: Art. 7:629 BW, art. 7.658a BW (lid 1), Art. 14 Arbowet