Op de algemene ledenvergadering (ALV) van 7 november is het voorgestelde NVAB-standpunt over rouw aangenomen. Rouw is een natuurlijke reactie op een ingrijpend verlies. Door open communicatie tussen werkgever en de rouwende en waar nodig begeleiding op maat kunnen we ervoor zorgen dat werkenden zich gesteund voelen en op een passende manier kunnen blijven werken of terugkeren naar hun werk. Steun en begrip van werkgever en collega’s helpt daarbij. Het standpunt beschrijft de rol van de bedrijfsarts.
Maatwerk boven collectieve regeling
Al geruime tijd is er discussie over hoe om te gaan met rouw op de werkvloer. Er zijn ook initiatieven die pleiten voor een collectieve verlofregeling bij rouw. Rouw na het verlies van een naaste is altijd ingrijpend en iedereen verwerkt dit op zijn eigen manier. De NVAB-commissie Beroepsuitoefening en Ethiek stelt dat rouw altijd om een individuele benadering vraagt: “Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers wanneer er sprake is van verminderd functioneren door rouw samen kijken wat nodig is om het werk op een passende manier weer op te pakken.” Een collectieve verlofregeling kan de flexibiliteit belemmeren die nodig is om op individuele behoeften in te spelen.
Rol van de bedrijfsarts bij rouwverwerking
Het doormaken van rouw vindt niet alleen thuis plaats, maar ook op het werk en kan het functioneren beïnvloeden. “Rouw hoort bij het leven en, daarmee, ook bij het werk,” aldus de commissie. Daarom is in het standpunt een duidelijke rol beschreven voor de bedrijfsarts. Het is belangrijk dat de werkgever het gesprek aangaat met de rouwende werknemer om helder te krijgen wat nodig is. De bedrijfsarts kan adviseren en begeleiden bij de terugkeer naar werk of bij verminderd functioneren door rouw. Daarnaast kan de bedrijfsarts voorlichting geven over wat rouw is en welke impact het heeft op het dagelijks functioneren. Zo kunnen werkgevers beter inspelen op de specifieke behoeften van hun medewerkers.
Met het aannemen van het standpunt rouw hopen we bij te dragen aan een meer bewustwording en betere ondersteuning van rouwenden op de werkvloer.