Nieuwjaarsbericht NVAB 2025
Het nieuwe jaar is begonnen. De tijd van goede voornemens: gezond eten, meer bewegen, stoppen met roken. Mooi als werkenden en werkgevers ons voor advies over leefstijl weten te vinden. Handig daarbij voor jou: het leefstijlroer! Als vereniging hebben we zelf ook goede voornemens. Bijvoorbeeld met het verder brengen van de koers voor de bedrijfsgeneeskunde, die we samen met jullie uitstippelden. Deze koers zet scherp in op maximale impact op gezond werken voor zoveel mogelijk werkenden. En, we zeggen het vaker, dat is hard nodig.
Samenwerken voor maximale impact
In 2025 richten we ons verder op samenwerking. Met andere arboprofessionals en met andere zorgverleners die onze werkenden ook tegen komen. Alleen samen kunnen we de gezondheidszorg op het werk zo inrichten dat onze inspanningen in de dagelijkse praktijk duurzaam en effectief zijn. Preventie op groepsniveau speelt hierin een sleutelrol. Het is essentieel om te kijken naar wat we collectief kunnen bereiken. Hier ligt een gedeelde verantwoordelijkheid met arbodiensten en werkgevers.
Preventie: geen loze belofte
In 2024 liet een uitzending van Zembla zien hoe groot de impact van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen nog steeds is. De wettelijke verplichting voor werkgevers om blootstellingsgegevens te registreren en 40 jaar te bewaren, wordt vaak niet nageleefd, wat werkenden kwetsbaar maakt. Zoals onze hoogleraar Frederieke Schaafsma in die uitzending terecht opmerkte: “Of je nu bij een groot of klein bedrijf werkt, je moet erop kunnen vertrouwen dat het goed geregeld is.”
Helaas ondermijnen recente moties in de Tweede Kamer dit door toetsingsverplichtingen voor de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te versoepelen. De RI&E is een essentieel instrument om gezondheidsrisico’s te identificeren en aan te pakken. Zonder goed inzicht in risico’s dreigt preventie een loze belofte te worden. Wij blijven daarom pleiten voor realistische maatregelen die duurzame arbeidsdeelname bevorderen en bijdragen aan de ambitie die het ministerie van SZW uitsprak in de Arbovisie 2040: “nul doden door slechte arbeidsomstandigheden”. Dit vraagt om doordacht beleid, geen overhaaste versimpeling van verplichtingen.
Ondertussen blijft ook het verzuimspreekuur een prachtige bron van informatie. Daarmee kun je de werkende en direct leidinggevende helpen. En meer: de rest van het team, de organisatie, regio of branche. Niet voor niets dat organisatieadvies een speerpunt is en blijft in onze nieuwe koers. De preventiecyclus is nog altijd actueel als tool voor collega’s om dit waar te maken in de praktijk.
Blik vooruit
Met de nieuwe koers hebben we een stevige basis gelegd, maar er is nog veel te doen. In 2025 bouwen we verder aan sterkere samenwerkingen binnen de arbozorg en blijven we ons hard maken voor een gezonde werkomgeving voor iedereen. Met het gesprek aangaan, doorzetten en samenwerken aan innovatieve oplossingen als speerpunten.
Ik wens jullie, namens het hele bestuur, een jaar vol verbinding en gezondheid toe. Samen werken we aan gezond werken!
Boyd Thijssens
Voorzitter NVAB