Ga naar de inhoud

“De huisarts constateerde niks. ‘Je bent gewoon benauwd geweest. Paniek misschien’. Via de bakkerijsector ben ik doorverwezen naar het NKAL en toen was het binnen een week duidelijk dat ik allergisch beroepsastma heb en mijn werk als bakker niet kan blijven doen.”

Voor veel bakkers is de geur van versgebakken brood een dagelijkse metgezel. Maar achter deze ogenschijnlijke idylle schuilt een verborgen gezondheidsrisico. Net als voor veel andere natuurlijke stoffen, kunnen bakkers allergisch beroepsastma ontwikkelen door hoge blootstelling aan meelstof. Helaas wordt de relatie tussen gezondheidsklachten en werk vaak niet gelegd. Het verhaal van een bakker die werd geconfronteerd met benauwdheidsklachten onthult hoe onschuldig lijkende stoffen grote gevolgen kunnen hebben – soms zelfs het einde van een carrière betekenen. Hoe wordt deze aandoening opgespoord?

Het NKAL (Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen) is één van de gespecialiseerde klinieken waar naartoe kan worden doorverwezen om de relatie tussen stoffen en werk verder te onderzoeken. In deze derde en laatste aflevering van de podcastserie “Casuïstiek arbocuratieve samenwerking – Verbeter de zorg voor je patiënten” spreken we met dokter Verheijen (longarts) en Mevrouw Zaat (arbeidshygiënist) van het NKAL, en een bakker met allergisch beroepsastma. Hier wordt duidelijk hoe de specialistische kennis van een arbodeskundige, in dit geval een arbeidshygiënist, bijdraagt aan de juiste diagnose, maar ook belangrijk is om nieuwe slachtoffers te voorkomen.

Ook interessant