PMO: hoe werkt het wel? - ZorgpleinNoord

16 februari 2024

Het PMO staat niet overal even hoog op de agenda. Hoe zorg je voor energie op dit onderwerp en hoe breng je het verder dan een vinkje zetten? ZorgpleinNoord organiseerde op 6 februari een bijeenkomst over het belang van Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Lector Leiderschap en Duurzaam Werken Klaske Veth en NVAB-directeur Gijsbert van Lomwel deelden hun inzichten uit hun onderzoek naar PMO-uitvoering bij twee zorgorganisaties.  Deelnemers variërend van arbo-coördinatoren tot adviseurs gezondheidsmanagement deelden hun kennis en ervaring tijdens deze bijeenkomst  

Belangrijke aandachtspunten waren: 

  • Gebruik positieve taal: de implementatie van PMO kan worden bevorderd door termen als 'inzetbaarheid' en 'de beste werkplek' te gebruiken, in plaats van de technische termen zoals PMO en RI&E. 
  • Voorbeeldgedrag van leidinggevenden en bestuurders speelt een cruciale rol in het bevorderen van een cultuur waarin PMO serieus wordt genomen en werknemers worden aangemoedigd om deel te nemen. 
  • Strategische verankering van doelen: Het is essentieel om doelen op het gebied van verzuim en duurzame inzetbaarheid strategisch te integreren in de bedrijfsdoelstellingen. 

 

Lees de terugblik op de bijeenkomst via werkgevers.zorgpleinnoord.nl. Daar vind je ook de andere bevindingen uit het onderzoek om PMO effectief op de agenda te krijgen en te houden.