Burgerpenning 2023 voor Monique van Beukering

11 mei 2023

Corné Roelen zet in het judicium voor de Burgerpenning op de BG-dagen 2023 de negen ingediende proefschriften voor de Burgerpenning 2023 in het zonnetje. Daarmee is goed te zien dat er op wetenschappelijk gebied mooi werk wordt verzet in de bedrijfsgeneeskunde. De commissie koos voor een proefschrift met een mooie variatie aan studies. Gebaseerd op vraagstukken die direct vanuit de bedrijfsgeneeskundige praktijk komen. Goed leesbaar en met aansprekende resultaten die voor iedere bedrijfsarts van belang zijn: een visitekaartje voor de bedrijfsgeneeskunde. En dan ook nog eens geschreven door een collega die er naast haar eigen praktijk als bedrijfsarts welhaast haar levenswerk van heeft gemaakt: 

Monique van Beukering neemt de Burgerpenning 2023 met trots in ontvangst. Het promotieonderzoek maakte jarenlang een belangrijk deel uit van haar leven, naast privé en werk. Waarom zwangerschap als onderwerp? "Als je investeert in het begin van het leven, behaal je uiteindelijk het hoogste rendement. Daarom dus." Aldus Monique. Als voorzitter van de commissie die over de toekenning gaat, onthield zij zich dit jaar van beoordeling.

Monique van Beukering wint de Burgerpenning 2023

Over het proefschrift

De helft van alle Nederlandse zwangere vrouwen werkt onder onveilige omstandigheden, waardoor zij risico lopen op complicaties. Met deze boodschap kwam Monique van Beukering op veel plekken als bedrijfsarts in het nieuws. Zij is bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak en onderzoeker bij Amsterdam UMC en deed uitgebreid onderzoek naar werk tijdens de zwangerschap. Van Beukering: “Dit zijn geen individuele gevallen. Het is een serieus maatschappelijk probleem waar op korte termijn verandering in moet komen”. 

Dit onderzoek heeft belangrijke conclusies en aanbevelingen om de omstandigheden van zwangeren te verbeteren. Het bereikte ook het publiek. Zo publiceerde het magazine Linda.nl een artikel, besteedde KRO/NCRV Pointer er aandacht aan en verschenen verschillende artikelen in AD.

De NVAB feliciteert Monique van Beukering van harte met het winnen van de Burgerpenning 2023 voor haar proefschrift 'Healthy work in pregnancy'.

Lees het judicium

Zie ook

Het volledige onderzoek: Working conditions in low risk nulliparous women in The Netherlands: are legislation and guidelines a guarantee for a healthy working environment? A cohort study