Ook dit jaar zijn wij als NVAB partner van de Week van de Werkstress (11 t/m 15 november), georganiseerd door OVAL. Het thema is ‘sociale veiligheid’. Een belangrijk onderwerp, want het raakt ons allemaal. Als sociale veiligheid in de werkomgeving onder druk staat, kan dat zorgen voor lagere productiviteit, meer ziekteverzuim en (langdurige) uitval.
Conflicten op de werkvloer kunnen bijdragen aan sociale onveiligheid. Deze komen relatief vaak voor: in 2023 had 26,5% van alle werkenden in Nederland te maken met conflicten op het werk. Wat is voor bedrijfsartsen belangrijk om op te letten als je hiermee te maken krijgt?
Richtlijn Conflicten in de werksituatie
Vrijwel iedere bedrijfsarts krijgt te maken met conflicten bij klantbedrijven, al dan niet met een ziekmelding. Wij ontwikkelden daarom de Richtlijn Conflicten in de werksituatie. Deze ondersteunt bedrijfsartsen bij het voorkomen van conflicten in de werksituatie en bij het komen tot een constructieve oplossing als er al sprake is van een conflict. De richtlijn geeft handvatten over hoe te handelen bij:
- Een werkende bij wie waarschijnlijk sprake is van een conflict in de werksituatie, zonder ziekmelding.
- Een werkende die zich heeft ziek gemeld bij wie waarschijnlijk sprake is van een conflict in de werksituatie.
- Preventie van conflicten in de werksituatie.
Conflicten in de RI&E
Preventie van conflicten in de werksituatie kan plaatsvinden naar aanleiding van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) of als je signaleert dat er conflicten zijn in een werksituatie. Organisaties kunnen op verschillende manieren het risico op conflicten verlagen. Onder andere door werknemers voldoende autonomie te geven, beleid ten aanzien van negatieve interacties en onprofessioneel gedrag vast te leggen, duidelijkheid te scheppen over de structuur en rollen, taken en verantwoordelijkheden, en duidelijke afspraken te maken over wisselende diensten.
Preventieve interventies
Bij het uitvoeren van de RI&E kun je als bedrijfsarts de werkgever adviseren om te inventariseren in welke mate risicofactoren aanwezig zijn én hoe vaak werknemers het afgelopen jaar conflicten in de werksituatie hebben ervaren. Komen er veel conflicten voor, dan kun je preventieve interventies adviseren.
Lees meer hierover, en over de aanpak bij een werkende waarbij sprake is van een conflictsituatie, in de Richtlijn Conflicten in de werksituatie.
Meer over de Week van de Werkstress lees je op de site van OVAL.