Ga naar de inhoud

De KNMG maakt zich ernstige zorgen over het onlangs door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel dat humanitaire hulp aan ongedocumenteerden strafbaar stelt. Als federatiepartner staan wij hier pal achter.

In een brief aan de Eerste Kamer, die zich nu over het wetsvoorstel moet buigen, waarschuwt de artsenfederatie nogmaals voor de gevolgen die het wetsvoorstel kan hebben voor zowel de toegankelijkheid van zorg als de positie van artsen.

“Dit voorstel plaatst artsen en andere zorgprofessionals voor een onmogelijk dilemma tussen onze zorgplicht en het strafrecht”, licht KNMG-voorzitter Jurriaan Penders toe. “Tegelijkertijd vrezen we dat patiënten in een kwetsbare positie zoals mensen zonder rechtmatige verblijfsstatus zorg gaan mijden uit angst voor repercussies, met risico’s voor henzelf en de volksgezondheid.”

Penders benadrukt dat medisch noodzakelijke zorg een mensenrecht is. “Deze wet ondermijnt de positie van zorgverleners en zet druk op de kernwaarden van ons beroep. Wij mogen nooit gestraft worden voor het verlenen van die zorg.”

De KNMG roept de Eerste Kamer op om zorgvuldig te kijken naar de verstrekkende gevolgen van het voorstel en het wetsvoorstel in deze vorm niet aan te nemen.

De senaat heeft inmiddels besloten het door de regering gevraagde advies van de Raad van State af te wachten, alvorens het voorstel verder te behandelen.

Ook interessant