Ga naar de inhoud

De KNMG vraagt namens alle federatiepartners aan beleidsmakers om te investeren voor duurzame, toegankelijke zorg die werkt. Want de gezondheidszorg staat onder druk. Steeds meer artsen en andere zorgprofessionals maken zich zorgen over de zorg voor hun patiënten of cliënten én over de toekomst van hun vak. De KNMG roept in aanloop naar de verkiezingen het volgende kabinet op tot duidelijke politieke keuzes en leiderschap. Vanuit de bedrijfsgeneeskunde benadrukken wij de aandacht voor de rol van preventie en samenwerking in het toekomstbestendig maken van de zorg. NVAB-voorzitter Boyd Thijssens:Door te investeren in preventie op de werkvloer verminderen we ook de zorgvraag. Overigens is ook dat uiteindelijk vooral een politieke keuze. Want op welk vlak gaan we nu eens wat meer handhaven? Verzuimbegeleiding of de arbobeleidscyclus?”

Logo NVAB

Samenwerken in tijden van schaarste

De druk op de zorg neemt toe. De vergrijzing, toenemende zorgvraag en complexiteit daarvan en een krimpende beroepsbevolking zorgen voor schaarste. Dat raakt ook de bedrijfsgezondheidszorg: werkgevers, werknemers en artsen krijgen te maken met lange wachttijden en beperkte capaciteit. Rekenend met de cijfers van het CBS en het Capaciteitsorgaan is er over een paar jaar één bedrijfsarts voor 10.000 werkenden. En ook bij andere artsengroepen neemt de schaarste toe.

De KNMG stelt dat dit vraagt om keuzes die artsen niet alleen kunnen maken:“Schaarste in de zorg dwingt tot een eerlijk gesprek over wat passende zorg is en voor wie. Artsen kunnen en willen dat gesprek voeren, maar niet alleen. Zij hebben duidelijke kaders nodig, die zij samen met de politiek ontwikkelen en maatschappelijke steun om verantwoord en rechtvaardig te handelen.”

Wij onderstrepen deze uitspraak. In onze koers hebben we de rol van de bedrijfsarts in het zorgnetwerk herijkt als verbindende professional met overzicht over werk, gezondheid en re-integratie. Bedrijfsartsen kunnen in samenwerking met huisartsen, medisch specialisten en andere professionals bijdragen aan die passende zorg. Daarvoor zijn een gedeelde visie én beleid nodig waarin drempelloze samenwerking actief wordt gestimuleerd. Die samenwerking gaat nu vaak moeizaam, deels door de systeemkeuzes waarbij bedrijfsartsen onder het ministerie van SZW vallen en alle andere zorgprofessionals onder het ministerie van VWS.

Gezond zijn en blijven begint buiten de spreekkamer – en op het werk

In de praktijk zien bedrijfsartsen dagelijks hoe sociale ongelijkheid, werkdruk en een ongezonde werk- en leefomgeving leiden tot vermijdbare ziektelast. Preventie is daarom geen luxe, maar noodzaak. De KNMG stelt:

“Wie gezondheid serieus neemt, begint met preventie: investeer in een gezonde leefomgeving al vanaf de kinderjaren, vergroot bestaanszekerheid en maak gezond leven de makkelijke keuze thuis, op school en op het werk.”

Ook hier sluiten we ons nadrukkelijk bij aan. Werk is voor veel mensen een bepalende factor voor gezondheid – positief én negatief. Investeren in werk als gezondheidsfactor en uitkomstmaat loont. Preventie en gezondheidsbevordering op en rond de werkvloer moeten daarom een structurele plek krijgen in het zorgbeleid. Werkgevers, bedrijfsartsen en beleidsmakers kunnen daarin samen optrekken, maar dat vereist wel politieke sturing, onder andere via wettelijk vastgelegde gezondheidsdoelen, naleving van al bestaande wetten en een langetermijnvisie op gezondheid.

“Een gezonde beroepsbevolking is de basis onder een houdbare economie en zorg. Investeer daarom ook in preventie op het werk. Niet als bijzaak, maar als structurele pijler van gezondheidsbeleid,” aldus NVAB-voorzitter Boyd Thijssens.

KNMG: verkiezingsoproep namens ruim 65.000 artsen

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen presenteert de KNMG de verkiezingsoproep Kies nu voor de gezondheid van morgen: investeer in zorg die werkt. Een dringende oproep aan de politiek namens ruim 65.000 artsen en geneeskundestudenten. 

Bedrijfsartsen gaan voor maximale impact op gezond werken

Van maximale betekenis zijn én blijven voor zo veel mogelijk werkenden. Dat is onze ambitie. De nieuwe koers voor de bedrijfsgeneeskunde zet sociale geneeskunde en bedrijfsgeneeskundig organisatieadvies voorop. Voorzitter Boyd Thijssens: ‘Er zijn zoveel dingen die we kunnen doen om gezond werken te bevorderen en langdurige ziekte te voorkomen. Waar het om gaat is dat de bedrijfsarts er voor álle werkenden moet zijn, ook de toekomstige.’

Visual thema's koers

Ook interessant