Bedrijfsgeneeskundige Dagen 2025
Voorafgaand aan de BG-Dagen 2025 bracht Harry van Bolhuis, lid van de organiserende commissie een bezoek aan spreker Ignaas Devisch in zijn woonplaats Gent. Devisch is hoogleraar Medische Filosofie en Ethiek en auteur van boeken zoals We informeren ons kapot en Een kleine filosofie van grote emoties. Zijn werk raakt aan de dagelijkse praktijk van de bedrijfsarts: omgaan met lijden, veerkracht, perceptie en de invloed van informatie.

Tijdens het gesprek spreekt Devisch over onze hedendaagse neiging om gezondheid steeds breder te definiëren. Dit leidt volgens hem tot een paradox: hoe meer voorwaarden we stellen aan gezondheid, hoe sneller iemand zich als ‘ziek’ kwalificeert: “Ik ben altijd een beetje ziek, tenzij ik het tegendeel laat zien met nóg meer onderzoek.”
Hij benoemt hoe moeilijk het is om gevoelens van ziekte of onveiligheid te betwisten. Wat iemand ervaart, ís waar — voor die persoon. Dat maakt het beoordelen van klachten complex, zeker voor professionals als bedrijfsartsen. Hoe ga je om met de balans tussen het erkennen van de beleving van de patiënt en het medische oordeel?
Devisch waarschuwt ook voor de ‘infodemie’: een overdaad aan informatie, waarin subjectieve waarheden de bovenhand krijgen. Hij pleit voor mentale immuniteit: Zoals het immuunsysteem meestal sterker wordt door blootstelling aan virussen, moeten wij leren omgaan met tegenstrijdige informatie.
Voor bedrijfsartsen betekent dit: blijf vragen stellen, wees alert op tunnelvisie en ontwikkel een weerbaarheid tegen misinformatie. Juist het herkennen van complexiteit maakt professioneel handelen mogelijk.
Devisch nodigt uit tot reflectie en biedt geen makkelijke antwoorden. Maar juist daarom is zijn boodschap waardevol: filosofie helpt om nuance te (h)erkennen in een wereld die vaak op zoek is naar snelle oplossingen. Het volledige interview lees je nu op onze website. Een inspirerende opmaat naar zijn sessie tijdens de BG-dagen.