Op 25 november publiceerde het Erasmus MC, in samenwerking met C-support, een rapport over twee jaar onderzoek naar Post-COVID onder 7.750 mensen die bij C-support zijn aangemeld. De conclusie: de gevolgen voor patiënten zijn groot. Zowel voor hun gezondheid als voor de impact op hun dagelijks leven. Ook de rol van de bedrijfsarts is meegenomen in het onderzoek.
Het ziektebeeld van Post-COVID
Onderzoek blijft aantonen dat Post-COVID meerdere orgaansystemen aantast, met klachten als vermoeidheid, cognitieve problemen en moeite met prikkelverwerking. Het herstelvermogen is heel variabel: sommige patiënten verbeteren, anderen gaan achteruit of ervaren constante klachten. De fluctuaties in klachten zorgen ervoor dat patiënten vaak een grillig herstelpatroon ervaren. Terugval is een veelvoorkomend probleem.
Dit vraagt van zorgverleners als de bedrijfsarts een continue evaluatie van de belastbaarheid van de patiënt in relatie tot werk en andere levensdomeinen.
70% niet volledig aan het werk
Het onderzoek is uitgevoerd onder 7.750 mensen die bij C-support zijn aangemeld. 44% van hen raadpleegde de bedrijfsarts. Daarmee zijn bedrijfsartsen een van de meest betrokken zorgverleners bij Post-COVID. Dit is niet gek, want deze aandoening heeft een aanzienlijke impact op arbeidsparticipatie. 70% van de patiënten keert niet volledig terug naar werk. Een derde van hen heeft een WIA-beoordeling gehad, met een hoog percentage arbeidsongeschiktheid (88%).
Tevredenheidsscore
Ondanks dat bedrijfsartsen vaak betrokken zijn bij Post-COVID, scoren ze relatief laag in tevredenheid (6,8). Dit komt mogelijk door een gebrek aan gespecialiseerde kennis over Post-COVID en beperkte mogelijkheden om effectieve ondersteuning te bieden in complexe situaties. Dit vraagt om intensievere scholing en richtlijnen specifiek gericht op deze aandoening.
Rol van de bedrijfsarts
Uit het rapport blijkt dat de bedrijfsarts een cruciale, maar uitdagende rol heeft in het ondersteunen van patiënten met Post-COVID. Vooral op het gebied van werkhervatting en het beoordelen van arbeidsvermogen. Maar ook bij de communicatie tussen werknemer, werkgever en zorgverleners. Het grillige verloop van de aandoening en de fragmentatie van het zorglandschap maken deze rol complex. De bedrijfsarts moet niet alleen medisch onderlegd zijn, maar ook kunnen samenwerken met multidisciplinaire teams en beschikken over actuele kennis over Post-COVID.
Kenniscentra
De opening van de Post-COVID expertisecentra biedt een kans om de effectiviteit van de bedrijfsarts te vergroten. Het integreren van werkgerichte zorg binnen de multidisciplinaire aanpak van de expertisecentra kan een model zijn voor toekomstige zorgtrajecten bij chronische aandoeningen als Post-COVID.
De NVAB ontwikkelde de leidraad ‘Herstel & re-integratie voor werkenden met het Post-COVID Syndroom’.