Ga naar de inhoud
prof.dr. Frederieke Schaafsma

Bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde

Vrijdag 5 november 2021 hield prof.dr. Frederieke Schaafsma haar oratie ‘Gezond werken is een hoofdzaak’. Beschikbare evidence uit richtlijnen toepassen en vaststellen waar nog onbeantwoorde kennisvragen liggen, dragen bij aan onze kwaliteitscyclus, vertelt Schaafsma. Als bijzonder hoogleraar zet ze zich namens de NVAB onder meer in voor de verdere kennisontwikkeling binnen het vakgebied en effectieve kennisdeling met de praktijk.

‘Als wetenschap en praktijk nauw samenwerken worden interventies gewoon beter’ 

Carel Hulshof was de eerste bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde vanuit de NVAB in Nederland, Frederieke Schaafsma is zijn opvolger. Met één voet in de praktijk en de andere in onderzoek brengen ze vraag en antwoord samen. Hulshof: “Deze passie delen we. En dat werkt erg aanstekelijk.”

Aanleiding leerstoel NVAB

In 2007 is arbeids- en bedrijfsgeneeskunde onvoldoende academisch geworteld in Nederland. Er is onder meer gebrek aan universitaire infrastructuur, onderwijs in de basisartsopleiding, leerstoelen en promotieplaatsen. Omgekeerd is de wetenschap nog onvoldoende aanwezig in de praktijk. Bedrijfsartsen doen wel pogingen tot meer evidence-based werken, maar ook daar was nog een hele weg te gaan. De Commissie Richtlijnontwikkeling en Wetenschap (CROW) adviseerde het NVAB-bestuur daar iets aan te doen. Daaruit ontstond het initiatief tot een leerstoel om de wetenschappelijke basis van de beroepsuitoefening te versterken en de kloof tussen wetenschap en praktijk te verkleinen. In 2011 werd Carel Hulshof benoemd tot bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, als eerste op deze door de NVAB ingestelde leerstoel. 

Hulshof: “Met de leerstoel laat de NVAB zien dat we als professionals veel waarde hechten aan de wetenschappelijke onderbouwing van ons werk. Bovendien: zo’n leerstoel zet ons vak toch even in de spotlights. Dat merkte ik ook aan de talloze keren dat ik ben gevraagd om te opponeren bij promoties of om bij te dragen aan discussies over thema’s als preventief medisch onderzoek of sociaal-medische begeleiding bij mensen met een chronische aandoening.”

Carel heeft veel bereikt op het gebied van richtlijnontwikkeling. Daarmee heeft hij voor het veld goed zichtbaar gemaakt wat de NVAB kan betekenen in de professionalisering en zichtbaarheid van ons vak.