Preventie

Het voorkomen van ziekte wordt een steeds groter onderwerp. Als maatschappelijk betrokken beroepsvereniging juichen we dat van harte toe én zetten we ons in om preventie meer ruimte te geven in de bedrijfsgeneeskunde. Met thema's en projecten waarbij bedrijfsartsen praktische informatie, handreikingen en tips voor de praktijk vindt. Hieronder een overzicht van deze thema's en projecten.

Preventiecyclus

Preventie van gezondheidsschade door het werk is een kerntaak van de bedrijfsarts. Daarom zetten bedrijfsartsen preventieve acties in op basis van informatie vanuit de spreekkamer. De preventietool helpt informatie uit verzuim- en preventieve spreekuren soepel en snel te vertalen naar preventief advies aan werkgever en werknemer.

Naar de Preventiecyclus

Leidraad Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers

Een effectieve aanpak mentale gezondheid begint bij de directie. En: zorg ervoor dat zorgmedewerkers veilig en openlijk kunnen praten over hun mentale gezondheid. Dit zijn twee adviezen uit de nieuwe leidraad ‘Mentale klachten voorkomen bij zorgmedewerkers’

Naar de leidraad

Nationaal Preventieakkoord

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Door dit aan te pakken, kan de gezondheid van heel veel Nederlanders verbeteren. De NVAB ondersteunt samen met meer dan 70 andere partijen het Nationaal Preventieakkoord. Lees meer

Rookvrije Organisatie: Hoe kun je als bedrijfsarts werkgever en werknemer adviseren bij deze ontwikkeling? 

Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA): Rol van de bedrijfsarts

Rookvrije Organisatie

In 2020 rookte 20,2% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol bij het terugdringen van tabak. Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden. De sluiting van rookruimtes volgend jaar biedt een goede gelegenheid om rookvrij nu op de agenda te zetten!

Naar de projectpagina

Vroegsignalering alcohol

Op het thema alcohol is de NVAB partner in het Samenwerkingsverband Vroegsignalering  Alcoholproblematiek (SVA) en verantwoordelijk voor een project dat zich richt op de werkvloer. Bedrijfsartsen kunnen namelijk helpen werkenden tegen overmatig alcoholgebruik te beschermen door alcoholproblematiek vroeg te signaleren en zo grotere gevolgen te voorkomen.

Bezoek de projectpagina

Nachtwerk

Nederlandse bedrijven en instellingen moeten kritischer en zorgvuldiger afwegen of nachtwerk noodzakelijk is. Deze manier van werken geeft verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen. De Gezondheidsraad adviseerde daarom al in 2017 om nachtwerk waar mogelijk te vermijden. De NVAB roept alle betrokkenen op dit advies ter harte te nemen.

Naar themapagina

 

Overspanning en burn-out

Het aantal werknemers dat kampt met overspanning of burn-out blijft stijgen. Binnen de maatschappelijke discussie gaat veel aandacht uit naar veerkracht van de werknemer. De NVAB wil werkgevers, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen bewust maken van de mogelijkheden om de werksituatie aan te passen. Op deze themapagina verzamelen we relevante informatie en hulpmiddelen om hen goed op weg te helpen.

Naar de themapagina

Mentale gezondheid en corona

Voor veel werknemers is de coronacrisis een stressvolle periode. Werkgevers blijven verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek, werkindeling en werktijden, ook als een werknemer thuiswerkt. Op deze pagina vinden alle betrokkenen meer informatie over hoe zij hier zo goed mogelijk mee om kunnen gaan.

Bezoek themapagina