De NVAB riep in de loop van de tijd erkenningen voor verschillende verdiensten in het leven. Zo kan de algemene ledenvergadering leden benoemen tot erelid bij buitengewone diensten voor vak en vereniging, reiken we de Zielhuispenning uit aan de arts die in het kader van de opleiding tot medische specialist ‘Arbeid en Gezondheid – bedrijfsarts’ de beste afstudeerscriptie maaktegemaakt en de Burgerpenning aan de arts die het beste proefschrift schreef. En de ‘Ramazziniprijs’ voor iemand die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het onderwijs in de arbeid en gezondheid.Tot slot benoemt de vereniging jaarlijks een bedrijfsarts ‘par excellence’ voor een lid dat zich onderscheidt in wetenschap en beroepsuitoefening en voor de bevordering van de professionele belangen van professionals in de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Hieronder vind je de bedrijfsartsen die deze benoemingen mochten ontvangen.
NVAB ereleden
Titel
Korte inleiding van maximaal 4 regels. Verander de knoptekst naar een actieve tekst.
Titel
Korte inleiding van maximaal 4 regels. Verander de knoptekst naar een actieve tekst.
Titel
Korte inleiding van maximaal 4 regels. Verander de knoptekst naar een actieve tekst.
De NVAB heeft een bijzondere leerstoel gevestigd aan het Amsterdam UMC, locatie AMC, afdeling Public and Occupational Health. Deze leerstoel wordt ingevuld door prof.dr. Frederieke Schaafsma. Lees meer
Missie en doelstelling
De missie van de NVAB is het verenigen van professionele bedrijfsartsen die gericht zijn op het bewaken, beschermen en bevorderen van de gezondheid van werkenden en de kwaliteit van arbeidsgerelateerde zorg.
De doelstelling van de NVAB rust op drie pijlers:
- Het vak: voortgaande ontwikkeling van het vak.
- Het beroep: voorwaarden scheppen voor een kwalitatief hoogwaardige beroepsuitoefening.
- Het profiel: profilering naar werkgevers, werknemers, overheden en andere organisaties.
Om de doelstellingen te realiseren, ontwikkelt de NVAB de volgende activiteiten:
- Het formuleren van beleidsdocumenten die de bedrijfsarts en andere belanghebbenden bij hun dagelijkse werkzaamheden kunnen ondersteunen.
- Het organiseren van de Bedrijfsgeneeskundige Dagen en ledenvergaderingen.
- Het gevraagd en ongevraagd adviseren aan organisaties van werkgevers en werknemers, de overheid en andere organisaties die van belang zijn voor de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde.
- Het adviseren op het gebied van opleidingen, bij- en nascholing, alsmede de registratie en herregistratie van bedrijfsartsen.
- Samenwerking met organisaties in binnen- en buitenland die werkzaam zijn op het gebied van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde of aangrenzende gebieden.
- Het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek op het eigen vakgebied (academisering). Zie ook: Bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde NVAB
- Samenwerkingsprojecten met KNMG-federatiepartners.
- Richtlijnontwikkeling en -implementatie.
- Het uitvoeren van projecten die de NVAB-missie en -doelstellingen ondersteunen.