Allereerst: Is het een meningsverschil… of een klacht?
Is niet de inhoud van een advies of oordeel het probleem, maar de manier waarop de bedrijfsarts met je is omgegaan? Dan is dat geen meningsverschil, maar een klacht. Lees hier wat je dan kunt doen.
Ben je het niet eens met de bedrijfsarts?
Als je het tijdens ziekte niet eens bent met de bedrijfsarts, is het verstandig om dit eerst met de arts te bespreken. Misschien helpt extra uitleg om jouw bezwaren weg te nemen.
Deskundigenoordeel UWV
Komen jullie er samen niet uit? Houd er dan rekening mee dat het advies of oordeel van de bedrijfsarts meestal leidend is voor je werkgever of de instantie die jouw Ziektewetuitkering regelt. Met hen maak je afspraken over je re-integratie. Het is belangrijk om te voorkomen dat je door een meningsverschil niet verder komt met je re-integratie. Dit kan door UWV te vragen om een deskundigenoordeel. Ook je werkgever kan een deskundigenoordeel aanvragen. Degene die het aanvraagt, betaalt de kosten.
Vier mogelijkheden
Een deskundigenoordeel is mogelijk bij een meningsverschil over een van de volgende vier vragen:
- Of je wel of niet in staat bent om te werken
- Of bepaald werk past bij jouw mogelijkheden en beperkingen (“passende arbeid”)
- Of je werkgever voldoende doet voor jouw re-integratie
- Of jij zelf voldoende doet voor je re-integratie
Meer informatie vind je op uwv.nl
Let op: een deskundigenoordeel is niet hetzelfde als een second opinion. Een deskundigenoordeel is bedoeld voor meningsverschillen. Een second opinion vraag je aan als je twijfelt aan de juistheid van het advies van de bedrijfsarts. Een ander verschil is dat alleen jij als werknemer een second opinion kunt aanvragen.
Als je twijfelt over het advies of oordeel
Twijfel je of een oordeel of advies van de bedrijfsarts juist is? Dan kun je een second opinion aanvragen. De bedrijfsarts legt je situatie dan voor aan een bedrijfsarts die bij een andere organisatie werkt.
Een second opinion is o.a. mogelijk als je twijfelt over het advies rondom:
- verzuimbegeleiding
- een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO/PMO)
- de gezondheid en veiligheid van je werksituatie
Een second opinion is niet in iedere situatie de beste optie. Soms zijn er betere alternatieven, bijvoorbeeld wanneer je een klacht over je bedrijfsarts hebt ingediend. Dan is het goed als die eerst wordt afgehandeld. Je bedrijfsarts kan je adviseren over de mogelijkheden. Wil je toch een second opinion aanvrgen? Dan moet de bedrijfsarts in principe aan dit verzoek voldoen, tenzij er een zwaarwegend argument is om dit niet te doen.
Zie voor meer informatie de pdf Werkwijzer 10-stappenplan Second Opinion en de FAQ over second opinion. Ook op arboportaal.nl vind je meer informatie.
Hetzelfde of een ander oordeel
Een second opinion heeft twee mogelijke uitkomsten: de tweede bedrijfsarts is het eens of oneens met je eigen bedrijfsarts.
Is het oordeel hetzelfde, dan neemt dat hopelijk je twijfel weg. Komt de tweede arts tot een andere conclusie, dan kun je toestemming geven om dit advies te delen met je eigen bedrijfsarts. Die moet dan afwegen: neem ik het advies (deels) over of niet? De bedrijfsarts kan dus aan het eigen standpunt vasthouden. In dat geval hoort de arts wel goed toe te lichten waarom. Is je twijfel na de second opinion niet weg, dan kun je om een andere bedrijfsarts vragen. Dit is meestal een collega bij dezelfde arbodienst.