Geüniformeerden zijn vaak betrokken bij gebeurtenissen met een plotseling en gewelddadig karakter. Daarmee lopen ze risico op stressgerelateerde klachten en werkuitval. In 2010 ontwikkelde ARQ Kenniscentrum Impact van Rampen en Crises in nauwe samenwerking met onder andere politie, brandweer, ambulance en Defensie de Richtlijn Psychosociale ondersteuning voor geüniformeerden. De richtlijn dient sindsdien als basis voor het implementeren van beleid op psychosociaal gebied binnen diverse organisaties in het hoog-risico domein.
In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid (Taskforce Onze hulpverleners veilig, werkgroep Veilig Werkgeverschap) is de oorspronkelijk richtlijn tussen 2022-2024 volledig herzien. Dat houdt in dat actuele wetenschappelijk kennis, praktijkkennis en kennis van experts, in samenspraak met vertegenwoordiging van de doelgroep in consensus is samengebracht, resulterend in een gemeenschappelijke norm.
De herziene richtlijn geeft aanbevelingen over het inrichten en het uitvoeren van psychosociale ondersteuning, zodat medewerkers in hoog-risico beroepen gezond en veilig hun werk kunnen doen.