Onderwerpen op deze pagina:
Waarborg deskundigheid
Net als elke ander geneeskundig specialisme moeten bedrijfsartsen zich iedere 5 jaar herregistreren. Herregistratie is vooral een instrument om de deskundigheid van zorgverleners te waarborgen.
De herregistratie voor bedrijfsartsen wordt bijgehouden door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) die de bedrijfsarts in een specialistenregister registreert. Als je voldoet aan de eisen voor herregistratie, kun je je laten herregistreren voor de volgende periode. Voldoe je niet aan de gestelde voorwaarden, dan wordt je inschrijving uit het register gehaald.
Eisen voor herregistratie
Als geneeskundig specialist kom je in aanmerking voor herregistratie wanneer je voldoet aan drie vereisten:
- je oefent je specialisme regelmatig uit (ten minste 16 patiëntgebonden uren per week)
- je neemt in voldoende mate deel aan geaccrediteerde deskundigheidsbevorderende activiteiten op het terrein van het betreffende medisch specialisme (200 uren per vijf jaar).
- je neemt eens in de vijf jaar deel aan de kwaliteitsvisitatie van de betreffende wetenschappelijke medisch specialistenvereniging volgens de systematiek van die vereniging.
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering
Sinds 1 januari 2020 geldt het nieuwe Kaderbesluit voor specialisten en profielartsen van het College Geneeskundig Specialismen KNMG. In dat besluit wordt gesproken over 200 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering die in een periode van 5 jaar gevolgd moet worden.
Deze 200 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering wordt in dat besluit niet nader ingevuld of verder uitgewerkt. De sociaal geneeskundige verenigingen (NVAB, NVVG en KAMG) hebben gezamenlijk besloten dat binnen het specialisme Arbeid en Gezondheid de 200 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering volgens vier elementen wordt ingevuld: ICT, geaccrediteerde scholing, (overige) deskundigheidsbevordering en visitatie.
Vier elementen
Binnen het specialisme Arbeid en Gezondheid moeten de 200 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering met de volgende vier elementen worden ingevuld:
- Minimaal 40 uur intercollegiale toetsing (ICT)
- 160 uur geaccrediteerde scholing en/of overige deskundigheidsbevordering (ODB), conform de accreditatieregelgeving ODB Sociale geneeskunde.*
- Van de 160 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering wordt 25 uur door visitatie ingevuld.
- Verder mag je van de overige 135 uur ODB en/of geaccrediteerde scholing maximaal 50 uur buiten het specialisme (sociale geneeskunde) volgen.
Herregistratie
Van de binnen het specialisme Arbeid en Gezondheid verplichte 200 uur geaccrediteerde deskundigheidsbevordering dient minimaal 40 uur door ICT te worden ingevuld. Er is geen maximum meer aan het aantal uren dat met ICT kan worden ingevuld.
De NVAB heeft met ingang van 1 april 2024 de ICT-regels in overeenstemming gebracht met het Kaderbesluit CGS 2020 en gelijkgetrokken met de ICT-regels die gelden voor de andere sociaal geneeskundige verenigingen. Dit betekent je als bedrijfsarts nu ook samen met bijv. artsen Maatschappij en Gezondheid een ICT-groep kunt vormen. De huidige procedure (registratie in GAIA met een verklaring van de procesbegeleider van de groep) blijft van kracht.
De NVAB is verantwoordelijk voor de accreditatie van de deskundigheidsbevordering, waaronder de ICT. Dat betekent dat wij alle ICT-groepen ook registreren.
Het staat iedere bedrijfsarts vrij om een nieuwe ICT-groep op te zetten, met inachtneming van de beleidsregels voor de ICT.
Nieuwe ICT-groep aanmelden
Voor het aanmelden van een nieuwe ICT-groep vul je een vragenlijst in. Deze stuur je naar ict@nvab-online.nl onder de vermelding van “Nieuwe ICT-groep”.
Wijzigingen in samenstelling
Wanneer er iets wijzigt in de bestaande groep, geef dat dan aan ons door (bijv. nieuwe leden, of leden die ermee stoppen of van groep veranderen, etc.)
ICT-groep in de regio
Ben je op zoek naar een ICT-groep in jouw regio dan kun je ook contact opnemen met jouw NVAB-kring. De kringvoorzitters kunnen een verzoek uitzetten onder de leden voor een plek in een ICT-groep.
Aanvragen accreditatie voor nascholing
Een aanvraag voor accreditatie van een bij- of nascholing aanvragen kan alleen door de aanbieder van de scholing worden ingediend. Een verzoek om accreditatie moet minimaal 6 weken voor de uitvoeringsdatum zijn ingediend bij het AbSG.
Aanvragen accreditatie voor nascholing in buitenland
Voor bij- en nascholing in het buitenland geldt dat accreditatie binnen 6 maanden na de scholing aangevraagd kan worden door de bedrijfsarts zelf bij het AbsG, waarbij voorwaarde wel is dat de scholing in het buitenland ook geaccrediteerd is.