
Hardcore hart voor mensen
Op maandag 14 april 2025 spreek ik Erik Dannenberg via Teams. Dat Erik van vele markten thuis is, kan niemand die hem via het Internet opzoekt, ontgaan. Zo studeerde hij zowel maatschappelijk werk, als bedrijfskunde en theologie. Hoe breed kan iemand zich ontwikkelen! In het gesprek – we maken tweedimensionaal kennis en zoals Erik zegt ‘ik ga je op 9 mei driedimensionaal leren kennen’ – komt Erik ondanks zijn brede opleiding en dito ervaring als een aimabel en bescheiden mens over.
Erik heeft een enorme schat aan ervaringen opgedaan in een caleidoscoop van functies en de lidmaatschappen van de ene na de andere relevante en belangrijke commissie en raad. Het spectrum loopt van docent, persoonlijk medewerker 2e kamerlid en vele directie- en managementfuncties naar wethouder en nu consultant. Maar het hart van wat Erik bezighoudt, heeft hij – zoals hij zelf zegt – ‘hardcore’ opgedaan als directeur bij het Leger des Heils. Daar kreeg hij te maken met multi-problematiek van mensen die dakloos worden, financiële én gezondheidsproblemen hebben en soms beperkte cognitieve vaardigheden. De Nederlandse hulpverlening is niet toegerust op dit soort omvangrijke problemen. Dannenberg stelt: ‘In Nederland wordt je pas goed geholpen als je geen probleem hebt’.

Verbinding vinden
Eigenlijk is dit de rode draad die Erik bezighoudt door alle functies, lid van raden en commissies en besturen heen. Sinds 2017 is hij voorzitter van Divosa. Vroeger stond dat voor Directeuren voor Sociale Arbeid, maar dat Erik vertaalde dat naar vereniging voor gemeentelijk leidinggevenden in het sociale domein. Hoe is de verbinding tussen Erik en de NVAB eigenlijk ontstaan? Erik was als keynote-spreker op het afscheid van René Héman, die 9 jaar lang KNMG-voorzitter was. Onze eigen Herman Spanjaard, ook lid van de CNN, was als daar één van de gasten. Herman was zeer onder de indruk van Erik’s verhaal en nodigde hem ter plekke uit om te komen spreken bij deze BG-dagen.
Trap van Dannenberg
Waar wordt Erik nou blij van? ‘Als het lukt om het perspectief van bijvoorbeeld een dakloze met multi-problematiek vanuit de gezichtspunten van de verschillende betrokken maatschappelijke organisaties en professionals om te draaien en te belijken op ooghoogte van de dakloze’. Er is niets zo erg als bestaansonzekerheid voor de mens en de eerdergenoemde multi-problematiek zorgt voor wat Erik aanduidt als ‘ellendemaximalisatie’. Erik heeft veel en creatieve ideeën over hoe de ellende en het niet meer participeren in de samenleving te lijf te gaan. Dat is goed te zien in een opname van een eerdere toespraak. Daarin laat hij aan de hand van de ‘Trap van Dannenberg’ concreet zien wat zijn denkbeelden zijn.
Gedachten en lichtpunten op komst
Erik verheugt zich erg op zijn bijdrage aan onze bijeenkomst en ik denk dat zijn inzichten ons kunnen verrassen. En dat ze kunnen helpen de vaak weerbarstige werkelijkheid waarin wij werken weer een beetje beter te kunnen begrijpen en tegemoet treden. Dat heeft Erik mij beloofd: hij zal kritisch zijn op hoe we de dingen in Nederland rond de armoedeval doen, maar ons ook gedachten en lichtpunten meegeven, zodat we opgetogen het weekend in kunnen gaan.