Ga naar de inhoud

Daarom word je bedrijfsarts

Door de vergrijzende beroepsbevolking, de stijgende pensioenleeftijd en een toename van aantal chronisch zieken op de werkvloer groeit de behoefte aan onze zorg. Als bedrijfsarts begeleid je de mensen die door ziekte helemaal of deels uitvallen voor werk. Werknemers die (langdurig) ziek zijn, krijgen niet alleen te maken met ziekte en herstel, maar ook met complexe wetgeving die grote gevolgen kan hebben voor hun werk en inkomen. Als bedrijfsarts weet je ook daar alles van. De hulp die je als bedrijfsarts biedt is daarmee veelzijdig en impactvol.

Als je al in opleiding bent

Het landelijk opleidingsplan (LOP) vormt het fundament van de opleiding. Het LOP beschrijft de kaders voor de opleiding. De opleidingsinstituten voeren de opleiding binnen de kaders uit en hebben mogelijkheden om daarbinnen specifieke profilering te verwerken. De opleidingsinstellingen en de praktijkopleiders geven het praktijkgedeelte van de opleiding vorm binnen de kaders van het LOP.

Tips

  • De opleidingsduur van 4 jaar start pas wanneer je werkt voor een erkende opleidingsinstelling. Een inschrijving bij het opleidingsinstituut alleen is niet voldoende. Check daarom bij de RGS of je werkgever voor de opleiding bedrijfsgeneeskunde als opleidingsinstelling erkend is!
  • Vraag je werkgever ook naar het instellingsopleidingsplan. Daarin staat wat je mag verwachten van je praktijkopleider.

De Jonge Bedrijfsarts

Bestuur De Jonge Bedrijfsarts 23-24

Als onderdeel van aiosvereniging LOSGIO, is De Jonge Bedrijfsarts het netwerk voor aiossen bedrijfsgeneeskunde. Met bijeenkomsten en evenementen willen zij aiossen bedrijfsgeneeskunde met elkaar in contact brengen en helpen een goede bedrijfsarts te worden. Volg De Jonge Bedrijfsarts ook op LinkedIN!

Meer weten over vak en opleiding?

#deanderedokter

Ze dragen geen witte jas, maar ondertussen zorgen ze wél voor een gezond en vitaal werkend Nederland: de bedrijfsarts en de verzekeringsarts. Luister naar verhalen uit de praktijk en lees alles over het vak en de opleiding.

Bedrijfsartsworden.nl

Bedrijfsartsen vertellen over hun werk als bedrijfsarts met video’s, blogs, vlogs en reportages. Ook maken ze tijd vrij voor meeloopdagen en gesprekken als je meer wil weten over het beroep. Bekijk ook zeker 20 antwoorden over de opleiding!

De opleiding in het kort

Cursorisch onderwijs

NSPOH klassikaal

De theorie, kennis en vaardigheden leer je in een afwisselend programma van interactieve colleges, vaardigheidstrainingen, moduleopdrachten en thematische werkgroepen. Dit cursorisch gedeelte volg je bij een van de twee opleidingsinstituten: de NSPOH in Utrecht of de SGBO in Nijmegen.

Praktijkonderwijs

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist bij of voor een als opleidingsinstelling erkende arbodienst. Je voert een aantal passende praktijkopdrachten om de persoonlijke competenties te ontwikkelen. In de loop van de opleiding breidt jouw werkterrein zich steeds verder uit.

Alles op een rij

  • De opleiding duurt 4 jaar als je fulltime werkt. Je krijgt 1 dag per week les bij een opleidingsinstituut en werkt 4 dagen per week in de praktijk.
  • Als arts in opleiding tot specialist (aios) bedrijfsgeneeskunde, kortweg ‘bedrijfsarts’, werk je bij of voor een als opleidingsinstelling erkende arbodienst.
  • In de praktijk werk je onder begeleiding van een ervaren collega.
  • Er zit geen limiet aan het aantal opleidingsplaatsen per jaar en parttime opgeleid worden is ook mogelijk.
  • Ben je al lid van de NVAB? Als aios betaal je een lager tarief én je krijgt korting op deelname aan de BG-dagen. Je kunt meedoen in inhoudelijke commissies, waarin je collega’s ontmoet en op een andere manier met je vak bezig bent.

Heb je een klacht over je opleiding?

Dat is vervelend. Probeer je klacht te bespreken met je opleider, de opleidingsinstelling of de vertrouwenspersoon van de instelling. Volg de klachtenprocedure van de instelling, als die er is. Kom je er samen niet uit? Dan kun je met je klacht terecht bij RGS. Hoe dat werkt, vind je op de website van de KNMG.