In het kort
De bedrijfsarts begeleidt mensen die door ziekte helemaal of deels uitvallen voor werk. Bij de begeleiding kijkt deze arts naar de lichamelijke, psychische en sociale situatie. Want werknemers die (langdurig) ziek zijn, krijgen te maken met hun ziekte en herstel, maar ook met complexe wetgeving die grote gevolgen kan hebben voor het werk en inkomen. De bedrijfsarts heeft, naast geneeskundige kennis, verstand van deze wetgeving en weet welke rechten en plichten werknemer en werkgever hebben. Als een werknemer zich ziekmeldt bij de werkgever, is de werkgever wettelijk verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen.
Om gezondheidsrisico’s op de werkplek te herkennen en te beoordelen doet de bedrijfsarts ook onderzoek op de werkplek. Het signaleren en melden van beroepsziekten behoort ook tot de taken van de bedrijfsarts. Ook als mensen geen klachten hebben of niet ziek zijn, kunnen zij een consult met de bedrijfsarts vragen.
Bedrijfsarts worden
Overweeg je om in opleiding te gaan of ben je daar al mee begonnen? Lees dan meer over vak en de opleiding, zoals het landelijk opleidingsplan.
Bedrijfsarts bezoeken
Heb je je ziek gemeld op je werk? Dan word je uitgenodigd bij de bedrijfsarts. Ook als je klachten hebt of vragen over je werk en gezondheid kun je terecht.
Samenwerken
Een bedrijfsarts is per definitie een teamspeler. Samen met andere deskundigen richten zij zich op gezond werk en duurzame inzetbaarheid.
Basiscontract
Op 1 juli 2017 werd de gewijzigde Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) van kracht. Er worden nu minimumeisen gesteld aan ieder contract tussen arbodienstverleners en werkgevers: het basiscontract. Daarin staat bij welke taken de werkgever zich op zijn minst moet laten ondersteunen door bedrijfsarts of arbodienstverlener. Uiteraard kun je ook maatwerkafspraken maken met de bedrijfsarts.
Het basiscontract geeft de kaders waarbinnen bedrijfsartsen om op professionele wijze hun werk kunnen doen. In het basiscontract is ook expliciet aandacht voor preventie, dit verbetert de kwaliteit van de arbodienstverlening. Het basiscontract maakt werkgevers en alle andere betrokken partijen duidelijk wat er minimaal wettelijk vereist is en biedt daardoor meer bescherming aan werknemers.
Neutraal
De bedrijfsarts stelt zich onafhankelijk op en houdt zich aan het medisch beroepsgeheim. De begeleiding van de werknemer richt zich op veilig en gezond (weer) werken, adviezen aan de werkgever gaan over wat daarvoor nodig is.
Privacy
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, gelden er voor de werkgever wettelijke beperkingen voor wat wel en niet gevraagd mag worden. Ook gelden de privacyregels, beschreven in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)
Beroepsgeheim
De bedrijfsarts deelt geen persoonlijke of medische informatie met je werkgever. Soms is dit wel nodig, bijvoorbeeld bij een ernstige allergie of epilepsie. Dan vraagt de bedrijfsarts altijd eerst toestemming aan de werkende.